8 podmuklih uzroka lošeg raspoloženja

Svakom od nas se desi da dođe ,,žuta minuta“i pretvorimo se u oličenje džangrizavosti, nervoze ili besa.

Obično za to imamo konkretan i jako vidljiv razlog.

Međutim, šta je sa onim situacijama kada nam nije jasno zašto smo toliko neraspoloženi, otkud ta loša volja.

Ne biste verovali koliko je mogućih skrivenih razloga za ovo.

Na naše raspoloženje osim neposrednih faktora utiči i brojni posredni – ishrana, fizičko zdravlje, okolina…

Pogledajte top 8 najčešćih podmuklih okidača za loše raspoloženje

1. Ne konzumirate dovoljno voća i povrća – Da hrana utiče na vaš fizički izgled, ali ništa manje efekata nema i na psihičko stanje. Istraživanja su došla do otkrića da osobe koje dnevno pojedu 5 manjih porcija voća i povrća se osećaju i psihički bolje od onih koji ove namirnice gotovo i ne unose u organizam.

2. Ceo dan niste videli sunce – Ovo se pogotovo često dešava tokom zimskog perioda kada sviće kasno, a mrak pada rano, pa se desi da po mraku uđete i po mraku izađete iz kancelarije. Možda mislite da je ovo nebitno, ali sunce je jako bitan faktor kada je psihičko stanje u pitanju. Sunce izaziva veću proizvodnju vitamina D u organizmu. Sa smanjenjem izlaganja suncu, smanjuje se i nivo ovog vitamina što može da utiče na javljanje depresije.

Dakle, i kada niste u mogućnosti da izađete sa posla ranije i prošetate dok je još sunce na vidiku, iskoristite pauzu za ručak i izađite napolje.

3. Dehidriratacija – Dehidratacija može da izazove umor, manjak energije, gubitak fokusa i mrzovolju. 

Zato, uvek uz sebe treba da imate flašicu vode iz koje ćete češće uzimati po gutljaj i tako hidrirati telo ceo dan. 

4. Previše radite – Ovaj razlog i nije neko iznenađenje. Kada ste preopterećeni poslom umor je neminovan, a uz njega i mrzovolja, bezvoljnost i stres.

Jasno, ne možete promeniti svoje radne navike, kao ni rokove i očekivanja poslodavaca, ali pokušajte bar da se bolje organizujete i tako smanjite vreme koje provodite na poslu. 

5. Porovodite previše vremena na društvenim mrežama –  Ovaj problem je dosta kompleksan. Studije iz 2014. godine pokazuju da osobe koje previše vremena provode na društvenim mrežama su lošijeg raspoloženja. Ovo se objašava na nekoliko načina.

Prvo – Društvene mreže mogu da vam ,,ukradu“vreme, a da toga niste ni svesni. Nakon toga se javlja osećaj griže savesti zbog nepotrebnog i uzaludno izgubljenih sati koje ste mogli da provedete na daleko korisnije stvari.

Takođe, previše društvenih mreža od ljudi zapravo pravi asocijalne osobe kojima je draže da vreme sa prijateljima provedu u dopisivanju nego u stvarnom kontaktu ,,uživo“. Virtuelno druženje ne daje psihološko ispunjenje kao odlazak na kafu, u šetnju ili u izlazak sa ljudima od krvi i mesa, i zato se na podsvesnom planu javlja osećaj tuge i nezadovoljstva.

Rešenje? Sledeći put kada vam se drugarica javi preko Facebook chata, zakažite joj kafu i izađite iz kuće,odvojite oči od monitora, pogledajte u sunce. Osećaćate se daleko bolje!

6. Sedite nepravilno – Da, verovali ili ne, prema jednoj studiji nepravilno držanje tela itekako utiče na loše raspoloženje. Ispravljena leđa i podignnuta glava vam daju instant veće samopouzdanje, pa samim tim i bolje raspoloženje. Dakle, slušajte mamu i ispravite leđa uvek, uvek, uvek!

Takođe, studije kažu i da lenjost može da stvori mrzovolju i džangrizavost. Zato, trgnite se – fizički rad oslobađa. Kada osetite da ste lenje i mrzovoljne, odvrnite glasno omiljenu muziku i bacite se na raspremanje stana. Ubrzo ćete se osećati mnogo bolje. 

7. Odavno se niste smejali – Ovo može da postane pravi mali začarani krug. Mrzovoljni ste i zato vam nije do smeha i izbegavate ljude koji bi se stalno šalili. Ovo dalje stvara veću mrzovolju koja raste sve dok vas potpuno ne ,,potopi“. Umesto da joj se prepustite, nazovite dragog prijatelja, otiđite na kafu sa drugaricom, tračarite se, smejte se. Ili jednostavno uputite osmeh potpunom strancu. Sigurno će vam uzvratiti istim i momentalno ćete se osećati bolje.

8. Dugo niste otišli u prirodu – Odlazak u prirodu ima toliko pozitivnih efekata na naš celokupan organizam – kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje i zato kada dugo vremena provedete u gradskoj gužvi, na asfaltu, uz vrevu i buku, vaše raspoloženje može da ode u debeo minus. Zato, odvojite bar jedan vikend mesečno kada ćete otputovati van grada ili jednostavno svake subote posetite najbliži park i napravite piknik sa dragim osobama.

Možete vi to same!

Смотрите видео: The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde Audiobook by Robert Louis Stevenson

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *