9 navika koje stvaraju bore

Bore su neminovne i ne postoji eliksir mladosti koji će srečiti njihovu pojavu na vašem licu.

I kako godine budu dolazile treba da se pomirite sa njihovom pojavom.

Ipak, postoje navike koje ubrzavaju njihovu pojavu i pre nego što im je vreme.

Sigurni smo da bar jednu od njih činite i vi.

Pogledajte koje su i ukoliko neku prepoznate na sebi, znate šta vam je činiti!

1. Pušenje – Ovo je jedan od najčešćih uzroka bora. Istraživanja na blizancima od kojih je jedan pušio,a drugi ne su dale dokaze za ovu tvrdnju – tako bar tvrde stručnjaci. Zato, ako pušite, eto vam razloga da prestanete!

2. Dijeta – Ishrana , pogotovo ao je restriktivna kao što neke dijete nalažu, itekako može da utiče na pojavu bora. Visoko-glikemijske i namirnice koje su bogate šećerom neće uzrokovati samo višak kilgorama već će tokom vremena učiniti i da izgledate starije. Šećer se vezuje za proteine u ćelijama kože (posebno kolagen) uništavajući njihvu elastičnost. Rezultat: opuštena koža i bore.

3. Konzumiranje alkohola – Alkohol dehidrira organizam, pa tako i kožu. Nakon niza godina dehidratacija kože kao rezultira opuštenošću vezivnog tkiva i borama. Takođe, alkohol utiče na smanjenje vitmaina A koji je ključan antioksidans i odgovoran za regeneraciju ćelija, aposebno je bitan za proizvodnju kolagena u koži.

4. Žvakaća guma – Često žavakanje žvake stvara bore oko usana koje su jako vidljive. Pored toga može da izazove i neke druge probleme sa usnom dupljom, pa bi i zbog toga trebalo da konzumiranje žakaćih guma svedte na minimum.

5. Ne skidate šminku pred spavanje – Kada legnete u krevet sa celokupnom šminkom na licu vi prosto tražite da dobijete bore! Šminka i nakupljena prljavština na licu ulaze kroz pore kože i utiču na propadanje kolagena i opštanje kože, što dovodi do ranije pojave bora. Uvek pre spavanje očistite i umijte lice kako biste uklonile šminku i prljavštinu! Spavanje sa šminkom ostavite za glumice u serijama .

6. Čačkanja lica – Najgora stvar kada vam se pojavi bubuljica na licu jeste da je gnječite, kopate i čačkate! Osim što prljavtšina sa ruku lako prelazi na vaše lice, možete izazvati različte komplikacije – infekcije, zapaljenje, ožiljke, i da – bore!

7. Grubo pritiskanje kože – Koža lica je jako osetljiva i sa njom morate postupati nežno. Grupo razmazivanje kreme ili pudera za lice, energično trljanje peškirom nakon umivanja, oštra četkica za šminkau – sve to utiče na njeno stanje i sa vremenom na stvaranje prevremenih bora. Kada nanosite maskaru, trudite se da ne otvarate usta i podižete visoko obrve, ne razvlačite kožu oko kapaka da biste nanele ajlajner. Poenta je u mišićnom pomeranju lica, a ne nasilnom razvlačenju kože.

8. Ne stavljate kremu sa zaštitnim faktorom – Samo 5 minuta provedenih na jakom suncu može da uzrokuje propadanje kolagena i stvaranje bora. Zato je zaštita od negativnog UV zračenja ključna kada je u pitanju prevencija bora. Pre nego što izađete iz kuće, obavezno nanesite rkemu za sunčanje na lice sa minimum zašttnim faktorom 30 i poželjno je da među sastojcima kao navedeni stoje zinc oxide ili  titanium dioxide.

9. Spavanje – Ako spavajte na licu znajte da ćete tokom vremena sigurno dobiti bore uzrokovane gnjčenjem kože o površinu jastuka. Ako ipak ne možete da se naviknete da spavate na leđima, neka vam jastučnice budu glatke (satenkse ili svilene).

Možete vi to same!

Смотрите видео: Koje Zdravlje (What the health) sa Srpskim prevodom

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *