Čist dom je SIGURAN dom – evo koliko često treba da menjate posteljinu, krpe, prekrivače…

Nehigijenski uslovi mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme, ponekad jako opasne. Samo pomislite na astmu, hronične kijavice, ekcem. Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su poražavajuće podatke – skoro petina ljudi ne pere zube, posteljinu menja jednom mesečno ili ređe, a iste sunđere i krpe koristi mesecima…

Ne treba ići ni u drugu krajnost, pa manično menjati čaršafe, prekrivače i jastučnice svaki drugi dan – nema potrebe za tim. Postoji ,,zlatna sredina“koja će osigurati higijenu u vašem domu bez preteranog čišćenja i opsednutosti čistoćom stana.

Stručnjaci za zdravlje i higijenu otkrivaju koliko često treba da menjate posteljinu, sunđere, krpe i druge tkanine u vašem domu…

Posteljinasvake druge nedelje. U normalnim uslovima menjanje posteljine na svake dve nedelje je sasvim dovoljno. Naravno, u letnjem periodu kada se više znojimo, to treba da bude jednom u 7 do 10 dana. Ako se prirodno pojačano znojite ili spavate bez odeće i donjeg veša, posteljinu bi trebalo da menjate jednom nedeljno, i to kompletno – čaršav, jastucnice i navlaku za jorgan. Kada ste bolesni takođe treba češće da menjate posteljinu. Trećinu života provedimo spavajući i zato je jako važno da posteljina u kojoj spavate bude čista. Na ljudskom telu se zadržavaju brojne prljavštine s kojma u toku dana dođete u kontakt, svakodnevno otpadaju milioni ćelija kože i to sve ostaje u krevetu. Oboleli od astme, kožnih bolesti i alergija mogu osetiti pogoršanje simptoma ukoliko ne održavaju redovnu higijenu postelje. Prašina koja se skuplja u našem domu i između toga i na posteljini sadrži brojne štetne materije. Jastučnice i dušeci treba redovno da se provetravaju. Iskoristite lepe dane, pa ih stavite na prozore i blakone da se ,,sunčaju“. Sunce dezinfikuje i uništava bakterije i grinje.

Rukavice za kupanjena svaka tri do četiri dana. Kod rukavica za kupanje ključno je za šta ih koristite. Ako njima perete gornji dela tela posle kupanja treba da ih dobro isperete, okačite da se osuše i posle tri-četiri dana odložite u prljav veš. Ukoliko ih koristite za higijenu intimne zone, trebalo bi da ih menjate posle svake upotrebe i perete na temperaturi od minimu 60 stepeni, a preporučljivo je i na višoj. Potreudite se da imate dve rukavice – jednu za gornji deo tela, drugu za intimne delove. Ako koristite sunđere za kupanje posle svake upotrebe ih operite tečnim sapunom, dobro ocedite i okačite da se suše.

Jorgani i ćebad – svakih šest meseci. Prekrivači sadrže veliku količinu živih i mrtvih grinja, ljuspice kože, zrna polena, znoj, te su stoga velika pretnja po zdravlje. Trebalo bi da ih perete na pola godine. Ako ne mogu da stanu u veš mašinu, odnesite ih na hemijsko čišćenje ili u profesionalne perionice veša.

Prostirke u kupatilu – jednom mesečno. Prostirke u kupatilu treba redovno da istresate, a menjate na tri-četiri nedelje. Da se ne bi oštetila gumirana strana tokom pranja u mašini, najbolje je da koristite prašak za pranje finog veša.

Kuhinjske krpe – svakog ili svakog drugog dana. Krpe za brisanje sudova, ukoliko posle svake upotrebe okačite da se suše, treba da menjate na svaka dva dana. Ako se ne suše u njima se velikom brzinom ramnožavaju bakterije, koje kasnijom upotrebom krpom prelaze na posuđe, a onda preko hrane i u vaš organizam, gde mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme. Zato, ako ih ne kačite nakon korišćenja odmah ih bacite na pranje jer su veliki izvor zaraze. Najbolje je da koristite papirne ubruse umesto krpa, jer su daleko higijenskiji. Pamučne krpe za sudove perite u vešmašini na temperaturi od 60 do 90 stepeni.

Peškiri – dva puta nedeljno. Koliko često treba da perete peškire za kupanje zavisi od navika pranja veša, ali najviše od toga koliko se brzo suše.  Preporuka je da ih menjate dva puta, ali obavezno je makar jednom nedeljno. Nakon svake upotrebe, okačite ih da se suše, jer baš kao i kuhinjeske krpe zbog vlažnosti se u njima velikom brzinom razmnožavaju bakterije. Posledica mogu da budu infekcije, posebno kože, koje se mnogo brže šire preko peškira. Perite ih na temperaturi od najmanje 60 stepeni, a svaki član porodice treba da ima i koristi svoj peškir. Takođe, trebalo bi da imate posebne peškire za ruke – oni se najređe menjaju, posebne za lice – ukoliko imate osetljivo lice trebalo bi češće da se menja i posebne za telo.

Krpe za čišćenje – posle svake upotrebe. Tkanine koje koristite za pranje i čićenje doma treba da ubacite u veš mašinu nakon SVAKE upotrebe. Sama činjenica da sa njima čistite vam govori koliko se bakterija zadržava u njihovom tkanju, uz to su uvek mokre pa su idealno područje za razvoj bakterija. Perite ih na 60 stepeni sredstvom za pranje rublja.

Sunđeraste krpe – na 2 nedelje. Kuhinja je logično mesto na kom vreba najviše bakterija. U kuhinji se sprema hrana, uvek je mokro, kuva se, stvara se para a to su sve idealni uslovi za razvoj mikroorganizama. Sunđeraste krpe, tzv. truleksi gaje veliki broj bakterija, među njima jako česta je i ešerihija koli koja sa svežeg mesa lako prelazi na elemente u kuhinji. Sunđeri za pranje sudova su još gori. Iz tog razloga sunđeraste krpe i sunđere posle svake upotrebe treba da operete sredstvom za pranje sudova, dobro ih isperete i iscedite i ostavite da se prosuše do sledeće upotrebe. Posle dve nedelje treba da ih bacite i zamenite novim.

Dušeci – jednom mesečno. Naše telo se tokom noći znoji, a dušek pod nama upija vlagu i postaje idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Dušek je leglo za više stotina hiljada grinja, čiji izmet može da izazove astmu.  Na sve to dodajte i perut iz kose i čestice mrtve kože sa tela. Iz ovih razloga dušek treba da usisavate jednom mesečno, na šest meseci treba da ga prevrćete, a svakih deset godina zamenite novim.

Možete vi to same!

Fotografije: lovetoknow.com, soakandsleep.com, medicaldaily.com, domestico.co.uk

Смотрите видео: Part 1 – The Invisible Man Audiobook by H. G. Wells (Chs 01-17)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *