Čokolada: sastav i svojstva čokolade. Kozmetika od čokolade. Čokoladna kozmetika i postupci

Čokolada: sastav i svojstva čokolade. Kozmetika od čokolade. Čokoladna kozmetika i postupci

Sve o čokoladi

Kad čujemo riječ "čokolada", zamislimo mirisne slatke pločice. Liječnici su dugo razgovarali o prednostima čokolade kao prehrambenom proizvodu. No, nedavno je počelo koristiti u potpuno drugačijoj kvaliteti – kao dio kozmetičkih proizvoda.

Riječ "čokolada" potječe od imena pića "chocolatl", za pripremu koje su drevni Azteci koristili plodovima "čokolade" – kakao. Po prvi put poznati botaničar i sistematist Carl Linnaeus opisao je čokoladno stablo. U početku, čokolada je konzumirana u obliku pjenastog napitka s dodatkom papra i začina. I ova "delicija" bila je namijenjena samo muškarcima.

Čokolada za vanjsku upotrebu. Sastav i svojstva čokolade

Zašto čokolada? Što ga čini tako dobrima da se može koristiti ne samo "iznutra", nego i stvoriti i održavati vanjsku ljepotu? Kao što stručnjaci napominju, kozmetička svojstva čokolade prvenstveno su dane od kofeina, koja je dio njezina sastava. Kofein stimulira cirkulaciju krvi, normalizira odljeva krvi i limfe, sprječava pojavu edema. Osim toga, to je jedan od najučinkovitijih sastojaka u borbi protiv pretilosti i celulita: djelovanje kofeina aktivira raspad masti, koža postiže elastičnost.

Kakao grah oko 55% sastoji se od maslaca, smeđe boje i okusa čokolade. Kakao maslac bogat je vitaminom F. Sastoji se od esencijalnih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, oleinska, linolenska) koja vraćaju stanične membrane, potiču zadržavanje vlage u koži. Kakao maslac također sadrži polifenole – tvari s jakim antioksidativnim djelovanjem – tako da kakao maslac pomaže u borbi protiv stresa i sprječava bore.

U sastavu čokolade postoje i druge supstancije koje su izuzetno korisne za kožu, na primjer teobromin i teofilin. Ove tvari skupine aktiviraju biokemijske reakcije na koži, pružajući učinak stezanja (tzv. Lifting efekt). A još jedna važna značajka slatke poslastice jest njegova zasićenost s elementima u tragovima: željezo, bakar, magnezij, koji su potrebni za mnoge reakcije i služe za održavanje normalnog funkcioniranja kože.

S obzirom na sve te značajke čokolade, mnoge poznate tvrtke počele su proizvoditi kozmetičke linije, koje uključuju čokoladu.To su šamponi, kreme, pilingovi, proizvodi od ruke i noktiju i još mnogo toga.

Kakao je jedini povrtni proizvod koji ima jaku energiju koja ima blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Rezultat njegove primjene vidljiv je odmah, a ne nakon nekoliko dana ili mjeseci. Čak i uz jedinstvenu uporabu maske za lice, nestaje natečenost, uska se guva, bore se zaglađuju.

Učinite to sami

Dakle, nastavljamo s postupcima "čokolade". Međutim, imajte na umu da obična čokolada u omotnici za ovu svrhu nije prikladna. Čokolada, koja se koristi u kozmetologiji, poseban je proizvod. U njemu nema aditiva, i to je gorko, ne previše neugodno za okus. Bolje je dobiti kakao maslac i kakao u prahu. Obratite pozornost da kakao za kozmetičke svrhe ne smije sadržavati šećer i aromatski aditiv. Najbolje je kupiti jeftin, ali čist prah kakao, bez dodatnih sastojaka.

Kupka s tekućom čokoladom

Ulijte 1 litru vruće (ali ne vruće) vode 100-200 g kakao praha i ulijte dobivenu tekućinu u kupelj. 15-20 minuta čokoladnog postupka će dati elastičnost na kožu, pomoći da se navlaži,podršku tijekom razdoblja stresa.

<>

Čokoladni omot

Umotavanje čokolade pomoći će u borbi protiv prekomjerne težine i celulita. Za masku za omatanje, sipajte 500 ml tople vode s 100-200 g kakao praha, pomiješajte, pustite da se ohladi na 35-40 ° C Primljena težina staviti na probleme zone sloj u 2-3 mm i održati za 10-15 minuta. Za najbolji učinak, kožu možete obložiti plastičnom folijom. Nakon postupka isperite kožu toplom vodom.

Masaža s kakao maslacem

Kakao maslac može se kupiti u čistom obliku. U sastavu s više tekućih ulja (pšenično klica, jojoba, sjemenke grožđa), kakao maslac je idealan za masažu. Za razliku od klasične, "čokoladna" masaža ne mora nužno provoditi tečaj, samo jednom mjesečno.

Masaža lica počinje s čišćenjem. Unatoč imenu, trebalo bi razraditi ne samo lice i vrat, nego i ramena, dekoltea, prsa. To je neophodno jer čokoladna masaža daje moćnu pumpanju limfe, pružajući venski izljev, stimulira protok krvi i poboljšava kvalitetu prehrane tkiva. Duboko razrađivanje mišića lica vrši se polaganim, opuštajućim tempom. A onda, kada je koža spremna za uzimanje maksimalnih količina hranjivih tvari, grijana masa se snažno potiskuje u kožu, čineći ga svježom i ružičastom, s mirisnom čokoladom.Kažu da mnogi ljudi zaspe tijekom masaže, tako da ovaj postupak ima tako jak opuštajući učinak.

Masažite svoje tijelo nogama. Izrada biološki aktivnih točaka povećava zaštitne sile organizma, a osim estetskog učinka, to je jedan od načina preventivnog održavanja gripe, ORVI-a i ostalih sezonskih problema. Dobar utjecaj čokolade i stanja kralježnice.

Kakao ulje može se obogatiti laganim dnevnim kremom. To će osigurati dodatni antioksidativni učinak, stvoriti će se za ponovno punjenje kože, pomoći u rješavanju gubitka tonusa i nedostatka boje.

Maska za dosadnu i rijetku kosu

Pomiješajte 2 žlice kakaovog maslaca s čajnom žličicom konjaka. Nanesite masku na vlasište i kosu, lagano masirati. Namočite 10-15 minuta, operite šamponom. Ova maska ​​se obavlja jedanput ili dvaput tjedno, potiče cirkulaciju vlasišta, hrani kosu, pomaže u opskrbi s potrebnim vitaminima i kisikom.

U svakom slučaju, kada započnete "čokoladne" postupke, ne gubite ništa: ovisno o tome što odaberete, čokolada će ukloniti stanje depresije, osjećaj alarma, obogatiti vam pozitivnu energiju i dati veselo raspoloženje.

Pažnja: boja čokoladne kozmetike

Još jedna nijansa.Ako se odlučite za korištenje čokolade za kozmetičke svrhe, a ne štedi na ljepoti, želite nabaviti najnovije serije kozmetičkih proizvoda s čokoladom, imajte na umu da unatoč činjenici da je kozmetika ima ponosnu ime „čokolada”, njegova je boja trebala bi biti tamno. I sredstvo sa sadržajem odmašćene ekstrakta kakaa ili njegovih aktivnih sastojaka: kofein, teobromin, magnezij – i gotovo bijele boje. U pravilu se postiže zasićena smeđa boja zahvaljujući umjetnim bojama. Da ne biste pogriješili, pažljivo pročitajte naljepnicu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: