Da li pravilno SUŠITE i FENIRATE kosu? Ovo su najčešće GREŠKE koje pravite!

Sigurni smo da je mnogima od vas sušenje i feniranje kose redovna rutina u ulepšavanju koju sprovodite posle svakog pranja kose. Da li ste se ikada tokom ovog malog rituala zapitale da li to pravilno radite?

U današenjm postu otkrivamo vam neke uobičajene greške koje pravimo kada je u pitanju upotreba fena. Sigurni smo da bar jednu od navedenih pravite svaki put. Vreme je da to promenite!

1. Pogrešan tip četke – Uobičajena greška kod sušenja i feniranja kose jeste pogrešan izbor četke. Različit tip frizure zahteva razlčit oblik i veličinu četke. Ako želite da ispravite kosu sigurno nećete koristiti četku kojom se prave lokne, zar ne? Takođe metalne četke su jedno veliko ,,Ne!“, jer se jako brzo zagreju, pa tokom sušenja prže kosu. Birajte drvene ili bar plastične sa prirodnim ili najlonskim dlačicama. 

2. Pogrešan položaj fena – Mislite da je logično da topao vazduh iz fena usmerite direkt ka glavi? Trebalo bi da znate da je to pogrešno! Vreo vazduh tako duva direktno u kožu glave i isušuje je, a uz to nećete uspeti ni frizuru da oblikujete kako ste želele. Fen treba da uperite u smeru rasta dlake pod oštrim uglom u odnosu na pramen, ako želite da kosu ispravite. Ovako će vruć vazduh iz fena ,,gurati“kosu i uticati na njeno ispravljanje, a pritom nećete štetiti skalpu. Ukoliko pravite lokne, fen treba da položite pod pravim uglom na četku oko koje ste obmotale kosu. Takođe, ne treba ni da previše približite fen kosi, pogotovo ako je u pitanju neki nekvalitetan, jer ćete je tako isušiti i spržiti. Četku držite vertikalno, a fen horizontalno ili obrnuto ako oblikujete šiške – uglavnom treba da budu pod pravim uglom jedno na drugo.

3. Ne odvajate na sekcije – Ukoliko želite temeljno i efikasno isfeniranu kosu, morate da je odvajate na sekcije i manje pramenove. Broj odvojenih sekcija naravno zavisi od gustine vaše kose. Feniranje počinjete od donjih slojeva, tako što gornje podižete i kačite da vam ne smetaju. Delu kose na potiljku treba da posvetite posebnu pažnju ukoliko želite zavidan volumen. Ukoliko ste kosu samo prebacile preko glave i uperile fen da nasumično suši kosu znajte da od ovoga imate dvostruko negativne posledice. Prvo – kosa se mrsi, jer vlasi lete na sve strane. Drugo – ovako ćete dobiti samo kratkotrajni volumen, koji će već nakon 15 min splasnuti.

4. Ne koristite nastavke na fenu – Nastavci za usmeravanje vazduha na fenu nisu tu uzalud. Umesto da vazduh zahvata širi deo kose i usmerava je na nekoliko strana, potrebno je stavite uski nastavak koji će ga usmeriti na uži predeo i tako daleko bolje uticati na oblikovanje kose. Što uži nastavak za usmeravanje vazduha to efikasnije feniranje. Ukoliko imate kovrdžavu kosu koristite difuzer za najbolji efekat sušenja.

5. Pogrešna temperatura – Temperaturu vazduha koju ispušta fen takođe treba da prilagodite svom tipu kose. Ako imate tanku i ređu kosu nikako ne treba da namestite fen na najjače duvanje i najvišu temperaturu jer nema potrebe. Vaša kosa će se i na središnjim podešavanjima dobro isfenirati, a plus ćete umanjiti štetno dejstvo toplote. Takođe, ako imate prirodno suvu kosu, ne bi trebalo da nameštate najjače parametre. Nikada ne držite fen dugo na jednom mestu, jer ćete brže oštetiti kosu. Konstantno pomerajte i menjajte položaj četke i položaj fena. Bolje da ponovite više puta jedan pramen nego da ga pržite dugim intervalima vrelog vazduha.

6. Ne koristite zaštitu od toplote – Zaštita kose od toplote je neophpdna čak i ako samo hoćete na brzinu da prosušite kosu. Uvek je nanesite posle pranja, a pre sušenja, pogotovo ako sušite kosu fenom svaki put.

Možete vi to same!

Fotografije: Google images

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *