Dan marame - 24. studenoga

Dan morskog mesa

Na prvi pogled, sjeverne regije našeg planeta izgledaju potpuno nenaseljene. Ipak, uvijek postoji snijeg, led i vjetar, i užasna hladnoća … U međuvremenu, čak i dijete zna da u takvim otežanim uvjetima vrlo različite životinje žive vrlo mirno: polarni medvjedi, pingvini, walrusi … Potonji, usput, bili su posvećeni praznik. Zove se: Dan mulja. I proslavljuje se svake godine 24. studenog.

Informacije o odmoru

Neobičan datum pojavio se u kalendaru točno prije 8 godina – 2008. godine. Inicijativa za utemeljenje Dana morske trave pripadala je predstavnicima dviju poznatih međunarodnih organizacija: Vijeća za morske sisavce i WWF-a, odnosno Svjetskog fonda za divljinu. Ideja nije nastala slučajno, ali, moglo bi se reći, prisilno. Razlozi su obilni. Prvo, broj walruses koji žive u regiji Pacifičkog oceana drastično je smanjen nedavno. Drugo, životinje koje se nalaze na arktičkoj obali mora Chukchi, na kraju jeseni, idu zimi na području Beringovog tjesnaca, što povećava njihovu ranjivost. Treće, stalne promjene u Zemljinoj klimi izazivaju taljenje leda. I zapravo walruses žive uglavnom na ledu.

U vezi s takvim nepovoljnim okolnostima, životinje moraju razviti nove teritorije na obali. Tako se povećava koncentracija moržara na kopnu, što opet izaziva smrt velikog broja mladih pojedinaca. Konačno, u četvrtom, antropološki faktor ima ogroman štetan utjecaj na broj morskih životinja. Kao rezultat toga, mnoge vrste moržuma su na rubu izumiranja. Na primjer, Laptev i Atlantic podvrsta trenutno su navedene u Crvenoj knjizi.

Za sada, Dan morskog mesa je čisto arktički odmor. Međutim, predstavnici organizacije za zaštitu okoliša WWF-a postavili su zadatak dodjeljivanja ove akcije sveprisutnijim likom, primjerice, primjerice, Snježne leopardove dane u Altajima. Datum 24. studenog je poziv da osjetimo zajedničku odgovornost čovječanstva za divlju prirodu i razvijamo pažljiviji, humaničniji stav prema životinjama koje žive u svijetu.

Opće informacije o walruses

Zvijer, zvano morž, pripada finama. Zapravo, to je najveći predstavnik izražene skupine životinja koje žive na sjevernoj hemisferi planeta.Veličina mu je impresivna: muškarci teže oko 1,5 tona, dostižu duljinu od 4 m; masa ženki varira u rasponu od 0,7 do 0,8 tona, tijelo ne doseže duljinu i do 3,5 m.

<>

Tijelo mulja, bez obzira na spol, zaštićeno je debelom kožom. U prosjeku, debljina kože iznosi 3-4 cm. Postoji i vegetacija, nastala rijetkim dlakama. Najzanimljiviji u moru su šupljine. Oni se nalaze na gornjoj čeljusti i služe morskoj životinji kao višenamjenski alat: alat za proizvodnju hrane, sredstvo za zaštitu od neprijatelja koji ugrožava sigurnost stanovnika Arktika i točka podrške pri pokušaju izlaska iz vode na kopnu.

Distribucija morskog mora prekriva ekstremne vode Arktičkog oceana, nekih područja Beringovog mora i Atlantika. Morske životinje vode skupinu postojanja i uglavnom – ležeći način života. U svakoj takvoj zajednici ima 10 do 15 životinja, ako su to muškarci. Žene su grupirane s najviše 200 osoba. Najčešće predstavnici arktičke faune izabiru kao svoje prebivalište dugoročno, "staro" led velikih i velikih razmjera.

Dijeta od walruses formiraju rakove, različite vrste mekušaca i crva. Te zadivljujuće životinje "piju" u plitkoj vodi. Riba je rijetko prisutna u svom izborniku.

Seksualna zrelost životinja dolazi u dobi od pet godina, a ne ranije. Gestacijsko razdoblje traje od 330 do 370 dana. Najčešće, mali walruses su rođeni u vrijeme blizu datuma parenja. Rijetko svaka žena dobiva potomke svake godine. Dakle, reprodukcija populacije moru vrlo je spora.

Lov na valove je zabranjen u našoj zemlji. Kršenje ovog tabua prijeti s novčanom kaznom od 21.000 rubalja u odnosu na pacifičke ulovljene i više od 33.000 rubalja za ubijanje ugroženih podvrsta koje žive u Laptevskom moru i vodama Atlantskog oceana. Impresivna količina novca je sasvim razumljiva: na kraju, predstavnici dviju vrsta navedenih u Crvenoj knjizi danas čine samo oko 20.000 primjeraka. Samo aboridžini takvih ruskih teritorija kao što su Yakutia i Chukotka imaju pravo sudjelovati u ovom ribolovu. Sjeverni stanovnici koriste hranu kao masno tkivo i morski ribnjak, dok cipele s kože skidaju i prodaju razne zanate.

Iznenađujuće čaše

Znanstvenici koji proučavaju život i navike najvećih pinnipeda, primijetili su brojne značajke koje bi mogle biti od interesa za nas.

Ime arktičke zvijeri "morž" dolazi od latinske riječi "Odobenus rosmarus". U prijevodu to znači doslovce "konjski konj, hodanje zubima". Razlog za dodjelu mulja na takvo čudno ime bio je navika zubnog predstavnika sjeverne faune koja se oslanja na led kad napušta more svojim dugim štipaljkama. To stvara iluziju kretanja zvijeri kroz kljove.

Kako morske životinje dobi, njihova boja kože se mijenja. Mlade životinje "oslikane" u čokoladnoj sjeni. One životinje koje su dostigle napredne godine postaju ružičaste. Zreli pojedinci, koji zauzimaju srednji položaj između ove dvije dobne skupine, imaju svijetlu boju kože, a što više idu, to se više blijede. Zanimljivo, dok plivaju u hladnom ribnjaku, walruses također pokazuju učinak kameleona: zbog suženja krvnih žila, njihovo pokrivanje postaje potpuno bijelo.

Walrusi žive gotovo pola stoljeća: prosječno oko 45 godina.

Budući da su u vodi, oni su u stanju zadržati toplinu.To svojstvo objašnjava prisutnošću debele kože kod životinja, koja zauzima približno 20% ukupne tjelesne težine životinje i barem debelog sloja subkutane masti.

Ronjenje pod vodom, morske životinje mogu tiho ostati tamo oko 30 minuta bez osjećaja potrebe za dahom i pustiti svjež zrak u pluća. Oni također znaju usporiti vlastiti puls. To, spojeno s gore spomenutom debelom kožom i slojem masti, omogućuje životinjama da se osjećaju ugodno u hladnim oceanima.

Walrusi, poput dupina, imaju osjećaj uzajamne pomoći. Prije nego što odete na odmor, oni dodjeljuju čuvare koji su optuženi za zaštitu stada i čuvanje njihove sigurnosti. Ako iznenada postoji bilo kakva prijetnja, stražar podigne divlji urlik kako bi probudio ostatak. Nakon što je primio neku vrstu upozorenja, krdo walrusa ulazi u ribnjak i skriva se ispod debljine vode gdje čeka opasnost.

Walruses uvijek brine o mladima. Štoviše, ovo se pravilo ne odnosi samo na svoje potomke, već i na druge potomke. Ako se plod mlatilac umori dok plivaju, "leži" ga odrasla životinja na leđima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: