Egipat: odmor i turizam u Egiptu. Klima, atrakcije i moderni Egipat. Ženska stranica www.InMoment.ru

Egipat: odmor i turizam u Egiptu. Klima, atrakcije i moderni Egipat

Egipat: geografske informacije

Egipat je arapska država koja se nalazi odmah na dva kontinenta. Njegov najveći dio nalazi se na sjeveroistoku Afrike i oko 6% područja u Aziji na poluotoku Sinai. Egipat posjeduje i nekoliko otoka u Crvenom moru i Suesevom zaljevu. Ukupna površina države je nešto više od 100 tisuća četvornih metara. km, što je približno jednako dvije Moskve regije. Stanovništvo Egipta je 61,6 milijuna ljudi, od kojih je 98% Arapi. Arapski je jezik prepoznat kao službeni jezik, međutim, zbog činjenice da Egipat uglavnom živi na prihodima od turizma, mnogi stanovnici tečno govore engleski i francuski. Većina zemlje prekrivena je pustinjama, posebice arapskim, nubijanskim i libijskim. Iz tog razloga, jedini egipatski riječni Nil, istodobno koji ima status najduže rijeke na svijetu, od vitalne je važnosti za stanovnike cijele države. Njezina duljina preko Egipta je 1500 km – od Sredozemnog mora do granice sa susjednim Sudanom.

Klima Egipta

Egipat karakterizira vruća subtropska kontinentalna klima s dvije sezone.Prvo, tzv. "Ljeto" traje od travnja do listopada, a druga – "zima" od studenog do kraja ožujka. Međutim, ova je podjela relativno, jer, primjerice, u "zimi" u Kairu, dnevna temperatura može doseći 29 ° C, a noću može pasti na 0 ° C ili nižu. Općenito, oštre dnevne fluktuacije temperature zraka – obilježje cijelog područja Egipta. Druga klimatska karakteristika je skoro potpuni odsutnost bilo kakvih oborina u bilo koje doba godine. "Proljeće" u Egiptu puše "hamsin" – suho vruće vjetar, u ovom trenutku temperatura zraka prelazi 40ºС, a vlaga naprotiv pada na 10%. Temperatura vode u Crvenom moru "u ljeto" je 25-29ºС, a "zima" padne na 20ºС.

Egipat: tradicija i suvremenost

Egipat je zemlja u kojoj su tradicije od najveće važnosti. Ovdje, kao mnogo stoljeća prije, obitelj je središte društvenog života, kada nekoliko generacija živi zajedno i sudjeluje u zajedničkom uzroku. Tek nedavno je počela pokazivati ​​tendenciju odvajanja života u malim obiteljima. U Egiptu se još više sreće s rođenjem dječaka nego djevojčica, a postoje značajne razlike u razredu.Mladi predstavnici srednje i gornje klase obvezno traže obrazovanje, uče strane jezike, odijevaju na europski način i vole zapadnu kulturu, umjetnost, glazbu itd. Ipak, veliki broj Egipćana preferira tradicionalnu nacionalnu odjeću. U muškaraca – dugačak je, gotovo na podu, pamučna košulja od bijelih ili plavih, kratkih hlača i remena. Žene imaju dugu crnu haljinu s labavim rukavima i hijab poklopac koji pokriva donji dio lica. "Hijab" istodobno obavlja dvije funkcije: štiti žensko lice od prašine i sunca, a također javno informira o skromnosti i vrlini ovog predstavnika lijepe polovice čovječanstva. Kratke suknje, kratke hlače i duboki dekolte dopušteni su samo za turiste, a poželjno je samo unutar hotela ili međunarodnog plovila. Općenito, konzervativne norme ponašanja i dalje su jake u Egiptu. Svugdje, osim sveučilišnih kampusa, ne odobrava komunikaciju neudanih žena s neoženjenim muškarcima.

Kuhinja Egipta

Što se tiče integralnog dijela bilo koje države i društva – nacionalne kuhinje, ovdje se Egipat može pohvaliti, možda, jednom od najfinijih kuhinja cijelog arapskog istoka. Dosta je raznolik, ali je više zastupljeno mahunarke, žitarice, povrće, začini i začini. Meso, zbog visokih troškova, prosječni Egipat može priuštiti blagdane i tržišne dane, to jest ne više od pet puta mjesečno. Malo češće jedu perad, osobito piletina, guske i golubovi, koji se posebno uzgajaju. Mliječni proizvodi su preferirani mlijekom od koza i bivola. Ipak, osnovica prehrane sastoji se od tradicionalnih kolača od kukuruza, pšenice ili zobenog brašna, kao i raznih žitarica. U velikim gradovima, europska, a posebice francuska kuhinja nedavno je postala popularizirana.

Egipat atrakcije

Egipat – jedinstvena zemlja, s obzirom na činjenicu da je, kao prvo, drži oko 80% svjetske kulturne baštine, očuvane do naših dana, i, drugo, ovdje je Velika piramida u Gizi – jedini preživjeli čudo na svijetu.

Piramida Cheops nalazi se nedaleko od Kaira – glavnog grada Egipta, na rubu pustinjske visoravni Gize. Osim toga uz lijevu obalu Nila nalazi se čak više od stotinu manje poznatih, ali od ove ne manje veličanstvene i monumentalne piramide. Svi su različiti i različiti: veliki i mali, višeslojni i s apsolutno glatkim stranama, zadržavajući svoj izvorni izgled i predstavljajući bezoblični stup kamenja. U podnožju visine Gize nalazi se Velika sfinga i brojni sprovodni hramovi egipatskog plemstva.

Posjet piramidima često prati posjet Nacionalnom muzeju u Kairu, gdje se skuplja velika zbirka egipatskih starina. Tamo, u glavnom gradu, možete posjetiti parfumerijski muzej, nakit i papirus tvornice, kao i najveći bazar na Bliskom istoku Khan el-Khalili. Nisu se promijenili već šest stoljeća postojanja i svima daje mogućnost da se uronimo u istočni egzotizam. Osim toga, Cairo ima i druge atrakcije: Al-Azhar džamiju i Muhammad Ali, Andalusian Gardens, Beit Al Sennar Tower, itd. U ovom najvećem gradu afričkog kontinenta svi mogu naći nešto što mu neće ostaviti ravnodušnim.

Piramide Egipta

I naravno, jedna od glavnih atrakcija Egipta je njegova ludost ljepota Crvenog mora sa svojom jedinstvenom podvodnom florom i faunom.

Cijela egipatska obala Crvenog mora je kontinuirano odmaralište s nekoliko glavnih centara, kao što su Hurghada, Sharm El Sheikh, Taba, El Gouna, Dahab i Safaga. Ovdje možete pronaći hotele različitih cjenovnih kategorija, možete se opustiti uz svoju obitelj, djecu ili provesti nezaboravan romantični vikend. A ako vam iznenada ljepotu mora tebi, uvijek možete otići na izlet i otkriti još Egipat sa svojom drevnom poviješću i kulturom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: