Eterično ulje đumbira: uporaba, sastav, svojstva i primjena. Đumbir ulje u kozmetici za kožu i kosu. InMoment.ru ženska stranica

Eterično ulje đumbira: uporaba, sastav, svojstva i primjena. Đumbir ulje u kozmetici za kožu i kosu

Eterično ulje đumbira

Đumbir, što znači "rogasti korijen" u sanskrtu, je biljka od zeljaste obitelji Ginger. Ima dugih stabljika poput trske, koje mogu doseći pola metra visine i narančasto-žutim cvjetovima. Indija je rodno mjesto đumbira, ali ova biljka uspješno raste u Japanu, Kini, Cejlonu, drugim zemljama jugoistočne Azije, ali iu Srednjoj Americi. Idealni uvjeti za njegov rast – topla, vlažna klima i visina ne više od 1500 iznad razine mora. Međutim, uzgaja se i kao vrtna biljka i kao biljka u cvjetnim loncima ili posebnim kutijama.

Jedini vrijedan dio đumbira je njegov korijen. Ima mnogo korisnih svojstava i može se pojesti. Postoje dvije vrste korijena – bijeli đumbir i crni đumbir. Njihova se razlika svodi na način obrade. Bijeli đumbir temeljito se čisti kistom, kipuće se kipućom vodom, ispere s 2% -tnom otopinom sumporne kiseline ili izbjeljivača i zatim se osuši na suncu. Crni (Barbados) đumbir se ne čisti, već jednostavno opere i osuši.Zbog činjenice da crni đumbir prolazi manje obrade, okus i aroma je više kolač, oštar i zasićen.

Primjena đumbirnog ulja

Korijen đumbira se može koristiti na mnogo načina. Aktivno se koristi u medicini, farmaceutici, kozmetici i kuhanju. Iz njega je izradio čaj, napravljene su juhe, maske, kreme i mnoge druge stvari. I naravno iz đumbir ekstrakti eterično ulje. Dobiva se od zdrobljene sirovine destilirane vodenom parom. Budući da je sadržaj eteričnog ulja nije velika gomoljasto od 1 do 3%, čime se dobije 1 kg prirodnih ulja zahtjeva najmanje 50 kg osuši gomoljasto. Eterično ulje đumbira u prosjeku možete kupiti po cijeni od 700 rubalja po 10 ml, ali njezin trošak može značajno varirati ovisno o zemlji proizvođača. Smatra se da je najbolje esencijalno ulje đumbira proizvedeno na Malabarskoj obali Indije.

Upotreba i sastav eteričnog ulja đumbira

Eterično ulje đumbira sadrži veliku količinu minerala i vitamina. Takvi mikro i makroelementi, magnezij, fosfor, kalcij, natrij, cink, i kalij, miješa se s vitaminima C, A, skupine B, i u kombinaciji značajno revitalizirajući učinak na ljudski organizam.

Svojstva eteričnog ulja đumbira

Do glavnog svojstva eteričnog ulja đumbira odnosi se na njegovu sposobnost da vrši protuupalno i antiseptičko djelovanje. Uspješno koristi za liječenje bolesti živčanog sustava i bolestima lokomotornog sustava, posebice artritisa, osteoartritisa, različitim stupnjevima istezanje. Eterično ulje poboljšava pamćenje, pomaže da biste dobili osloboditi od straha, apatije, smanjuje agresivnost i uzrokuje osobu da vjeruju u sebe i vlastite snage. Ona također pomaže kod glavobolje, migrene i mučnine uzrokovane poremećajima živaca.

Osim toga, od davnina korijen đumbira smatra afrodizijakom, u stanju ne samo održati za dugo vremensko libido, smatra da je primarni znak mladosti i vitalnosti, ali i za liječenje ženske frigidnosti. U 19. stoljeću u Europi bilo je čak i takozvana „bombona harema”, koji se temelji na đumbir.

Korištenje đumbira u bilo kojem obliku treba biti ograničena na trudnicama, dojiljama i osobama s bolestima probavnog trakta.

Eterično ulje đumbira u kozmetici
Đumo ulje za kožu i kosu

Eterično ulje đumbira – nezamjenjiv alat u sastavu mnogih maski za lice, kreme, tonike za kožu. Interakcijom s kožom, ima stimulativni učinak, poboljšava cirkulaciju krvi, ima učinak pomlađivanja, ublažava neke od njegovih nedostataka. Kada se primjenjuje na problem, ulje đumbira zaustavlja upalne procese različitih podrijetla: od bakterijskih virusa do predmenstrualnih osipa i herpesa. Povećava ton gornjih slojeva epidermisa, smanjuje pore i normalizira ravnotežu vode kože.

<>

Đumbirovo ulje dodaje se proizvodima za njegu kose. Po kontaktu s vlasićem, đumbir hrani korijena kose, jača ih, pomaže u borbi s problemom gubitka kose i alopecije.

Maska za đumbir može se lako pripremiti po sebi. Da biste to učinili, nanesite korijen đumbir na finu gratet, a zatim kombinirati s bilo biljnim uljem (suncokreta, maslina, ricinus, itd.). Nanijeti rezultirajuću smjesu do vlasišta 15-20 minuta, a zatim oprati glavu uobičajenim šamponom.

Đumbir se učinkovito koristi u anti-celulitnim programima, jer se savršeno zagrijava i vlaži, a također i za liječenje ožiljaka i sprečavanje pojave strija (striae).

Eterično ulje đumbira dodati u kupke, u masažnom ulju, na bazi čine kompresija i koristiti za inhalacije. Osim toga, to se može dodati vašoj omiljenoj kozmetici za lice, tijelo, kosu, uključujući šampone i gelove za tuširanje, na temelju jedne kapi po porciji.

Kako kuhati đumbirovo ulje kod kuće

Kod kuće možete pripremiti đumbirovo ulje za kulinarske užitke i za vanjsku upotrebu.

Da biste napravili đumbirovo ulje za salate, za jela od mesa ili na osnovi različitih umaka, đumbir se rezati na kriške i zagrijati u potrebnoj količini biljnog ulja. Bolje je davati prednost maslinovom ulju, kikiriki ili kukuruznom ulju. Đumbir se kuha sve dok nema tamnije sjene.

Da biste napravili "nejestivi" đumbir ulje, đumbir se rezati, sipati biljnim uljem (u ovom slučaju, njegov izbor ovisi o vašim individualnim željama) i staviti u tamno mjesto za 21 dan. Za kontejnere preporučuje se upotreba staklenih proizvoda jer ne šalje štetne tvari koje mogu promijeniti svojstva ulja. Rezultirajući đumbirno ulje može se koristiti za zagrijavanje i anticelulitnu masažu, za trljanje leđa, za liječenje zglobova,kako bi se smanjilo oticanje nogu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: