,,Finger twirling“metod kovrdžanja kose

Za definisanje kovrdža koriste se razne kreme i preparati, ali je često i metod oblikovanja kose bitan i ne treba ga zanemariti.

Postoje razne metode kojima možete lokne uvijati (vikleri, tvisteri, folije, slamke, krpicama, guzvanjem… ) i time bolje definisati svoje kovrdže.

Finger twirling metod ima svoje prednosti, jer vam nije potrebna nikakva dodatna ,,oprema“, osim prstiju.

Na kraćoj kosi i kosi malo ispod ramena (ukovrdžanoj), ovaj metod funkcioniše odlično, već na malo dužoj, efekat je slabiji, ali je i dalje zadovoljavajući.

Naša saradnica Milica sa bloga Kovrdžava kosa otkriva vam sve o ovoj metodi.

Pošto me često pitate, da li možete pivo i lan da koristite, ako sušite kosu prirodno – možete i to još bolje ako koristite ovaj metod. Moja drugarica Katarina umesto piva stavlja kao leave-in balzam i tako prstima uvija svaku sekciju i bude odlično. Ja sam probala tako, ali mi se zbog same dužine kose i težine, lokne malo opuste, pa preferiram pivo ili lan. U svakom slučaju, isprobajte same šta na vašoj kosi najbolje deluje. Ovaj metod je dobar za devojke koje imaju jako kovrdžavu i bujnu kosu (jer kosu dovodi u red), ali i za devojke koje imaju manje definisane kovrdže.

Finger twirling (ili twirl curling) je metoda definisanja kovrdža. Na ovu metodu naišla sam pre mnogo godina dok sam po internetu tražila nešto što će da mi pomogne da definišem svoje kovrdže (koje su tada bile u fazi oporavka od oštećenja od toplote), a da mi za to ne treba fen (ili bilo koji drugi vid toplote) niti mnogo proizvoda. Kada sam prvi put probala, bila sam oduševljena rezultatom i sada već godinama praktikujem ovu metodu posle svakog pranja kose.

Evo kako funkcioniše:

Korak 1: Za najbolje rezultate počnite sa čistom, mokrom kosom. Kosu možete oprati ili šamponom (odaberite blag šampon bez jakih sulfata) ili co-wash metodom. Posle šampona nanesite svoje omiljeno pakovanje ili balzam (nebitno je da li ćete koristiti hidratantno ili proteinsko pakovanje, rezultat će biti potpuno isti (osim ako naravno ne koristite proteinsko pakovanje na bazi keratina pa vam ono utiče na strukturu kose, odnosno ispravi je). Najbolje rezultate ćete postići nakon dubinske hidratacije. Kosu uvijte u pamučnu majicu (kako biste doveli frizzy-efekat na minimum) i pokupite višak vode.

Korak 2: Kosu očešljajte i podelite u sekcije (ja nemam nešto mnogo gustu kosu, pa je uvek podelim u dve sekcije – levu i desnu). Zatim nanesite neki leave-in proizvod. Ja već godinama koristim „obične“ balzame kao leave in (a možete i neku kremu za kovrdže, pivo ili lan – šta god vašoj kosi odgovara). Volim kada je balzam malo gušći, imam osećaj da kovrdža tada bolje drži svoj oblik. Bitno je da nanesete dovoljnu količinu, a ona će naravno  zavisiti od vaše kose. Ako ne nanesete dovoljno, kovrdže neće moći da drže svoj oblik. Posle ovoga, ako želite nanesite neku kremu ili sprej namenjen kovrdžavoj kosi. Ja ovaj korak preskačem, pa sam zato gore naglasila da treba malo veća količina balzama, jer je on taj koji daje oblik i sve drži na mestu. Vremenom ćete sami primetiti koja količina najviše odgovara vašoj kosi. Ne nanosite preparat na teme.

Korak 3: Radite sekciju po sekciju. Uzimate pramen kose (što veći pramen, to će kovrdže biti opuštenije, pa samim tim ćete dobiti i na dužini, što manji pramen, to će vam kovrdže biti više definisane) i uvijajte je kružnim pokretima oko prsta. Ovo možete uraditi na dva načina – ili ćete bukvalno uzeti pramen i motati ga oko prsta (od korena do vrha) ili ćete vrhovima prstiju motati pramen. Meni se više dopada drugi način jer mi kovrdže budu više definisane. Ovo uradite i sa ostatkom kose. Prvih nekoliko puta kada budete radile, činiće vam se da oduzima mnogo vremena, ali ubrzo ćete ,,ući u štos“. Meni za celu kosu treba čitavih 5 minuta.

Korak 4: Sledeći korak je gužvanje. Svaku sekciju gužvajte po nekoliko puta, kako bi lokne formirale svoj oblik. Ako vam je kosa pri temenu spuštena i treba vam volumen, podignite taj deo tako što ćete prikačiti nekoliko većih šnala.

Korak 5: Sušenje – Moja preporuka je da kosu sušite prirodnim putem, ali to možete naravno učiniti i difuzerom, samo morate biti jako pažljive, kako vam se „federi“ ne bi obmotali. Ako kosu sušite prirodnim putem, potrudite se da kosu što manje dirate, kako bi eliminisali frizzy efekat.

Korak 6: Kada ste sigurne da vam je kosa 100% suva, počnite sa razdvajanjem federa. Možete ga razdvojiti na samo dva dela, a možete i na više. Na što više ga delova razdvojite, to će vam kosa biti ,,veća“. Kada završite sa razdvajanjem, naglavačke rastresite kosu, nanesite malo svoje omiljene hranljive kreme za kosu i to je to.

Ovu metodu koristim i drugog, trećeg ili četvrtog dana, da osvežim kovrdže ukoliko su u međuvremenu izgubile oblik. Nakvasim kosu prskalicom, eventualno dodam još malo balzama i pravim federe. Posle 10 minuta kosa je suva i onda sve isto kao što je opisano u koraku 6.

Možete vi to same!

Autorka bloga Kovrdžava kosa, ponosno nosi svoje lokne i nesebično sa vama deli savete u vezi sa negom kovrdžave kose.

Pratite je i na Facebook stranici: Kovrdžava kosa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *