Goveđi. Sastav, prednosti i štete od govedine. Kako odabrati govedinu. Ženska stranica www.InMoment.ru

Goveđi. Sastav, prednosti i štete od govedine. Kako odabrati govedinu

Čovjek dugo jede meso: uzgoj stoke potječe prije otprilike 10.000 godina, a tijekom tog razdoblja izlučivale su se nove pasmine – tako da je postojala i moderna goveda. Ime vrste mesa odnosi se na vrstu životinje: od svinja do svinjetine, od ovce do janjeta, od konja do konjskog mesa itd. No, riječ "govedina", koja označava meso bikova, volova, krava i teladi, čini se da mnogi ljudi nisu posve jasni.

Doista, govedina se naziva tako jer se u drevnoj Rusiji goveda nazivaju "govedine", a do 18. stoljeća sve je dobiveno meso bilo takvo, bez obzira na njegove karakteristike i svojstva. Slične riječi imaju korijene u drugim jezicima: Baltic, turski, engleski i sanskrtu, ali u Europi ne postoji pojam govedine – meso bikova i teladi tamo pripadaju različitim kategorijama, a meso bikova, krava jede rijetko – to se smatra produkt 2- .

Sastav goveđeg mesa

Sastav goveđeg mesa je bogat hranjivim tvarima. Obično se preporuča kao izvor bjelančevina, i ima puno toga u njemu – oko 19 g na 100 g proizvoda. Željezo u njoj nije toliko, kao što se obično vjeruje – samo 2,5-2,7 mg. Za usporedbu: u pistacije je više 23 puta, a svinjska jetra – 8 puta.Ipak, u kombinaciji s drugim namirnicama bogatim željeznicom, govedina može biti vrlo korisna.

Nema ugljikohidrata u govedini, ali ima masti, a nije vrijedno jesti – bogato "lošim" kolesterolom, a aktivnost srca i crijeva ima negativan učinak.

Pored željeza, u govedini je kalcij, natrij, magnezij, kalij, fosfor, klor, sumpor – to je jako puno; cinka, joda, bakra, mangana, kroma, fluora, molibdena, kobalta, nikla, kositra. Sastav vitamina: 6 vitamina iz skupine B, vitamini PP, E, N. U 100 g proizvoda – 220-230 kcal.

Govedina u kuhanju

goveđi gulaš
govedina u pećnici

Kulinarske recepte s govedinom mogu se naći u velikim količinama i bilo gdje, ali znamo manje o tome kako koristiti dijelove goveđih trupova u kuhanju.

Fotografija: govedina

Govedina može biti od tri vrste: više, 1. i 2..

Slojevi koji pokrivaju gornji dio rebra i sredina leđa sadrže mnogo mišića – zove se gust rub. Tanak rub je meso sa stražnje strane trupla: proizvodi velike, sočne i ukusne odreske.

Donji dio rebra i hrskavice prekriva prženje; Prilikom rezanja iz nje odvajaju bočni dio i prirubnice.

Središnji dio rebra prekriven je mišićnim slojem nazvanim šavom, a rez je nazvan sloj,Smještena iznutra duž kralješaka u lumbalnom području.

Gastronomski svojstva i vrijednost svih tih dijelova su različiti. Ovisi o tome koliko i što vezivno tkivo sadrže: što je manje, to je veća kvaliteta mesa. Najbolji – "elitni" dijelovi su meso, debeli i tanki rub: njihovi kuhari vole pržiti – oni su mekani i brzo pripremljeni.

U noževima ramena i dijelovima mesa sa stražnjih nogu postoji mnogo više vlakana: takvo se meso kuha ili kuhano, no moguće je i peče – recept su različiti.

Većina vlakana u vratu, preklopu, boku – od takvog mesa priprema se okruglo meso, ili duge kuhanje i gulaš; iz nje se često proizvodi gulaš gulaš. Brodovi i juhe kuhani su s rezom – pile se zajedno s kostima.

Najkorisnije je govedina, dobivena od pasmina mesa koje su uzgajivali uzgajivači.

Teletina je korisna za djecu, bolesne i slabe ljude; s anemijom, hipertenzijom, dijabetesom; za prevenciju srčanog udara i urolitijaze. Meso od mliječnih teladi smatra se najukusnijim, a nije jeftino – korisno je za sve koji slijede svoju hranu i zdravlje.

Različiti dijelovi govedine – različita jela

Dakle, meso obično ide na kuhanje odreske,udlage – pržene i pečene u pećnici komada mesa u obliku kartice, u kombinaciji sa začinskim biljem, gljivama, jabuke, jaja, itd,. pečena govedina, befstroganova i pečena raznih vrsta.

Fotografija: govedina

Debeli i tanki rubovi također čine odličan pečena govedina i pečenje i odrezak – pržena na crveno-vruće tavi usitniti sa začinskim biljem, luk i paprike – i ramstek – odbojna debele odreske, pohani u krušne mrvice i pržene preko srednje topline – oni bi se na spremnost u pećnici.

Od gornje i unutarnje dijelove stražnjih nogu je moguće pripremiti pečenje, ali sa svoje strane i vanjskim dijelovima, ramenog dijela noža, slanine i backstrap kuha ukusna juha, juha i juha, pripremljena gulaš, hamburger i drugi obroci, pari i kuhana. Iz dijela vrata i Zaplechny oštrice bok, backstrap i govedina dodaci dobivena za mesne okruglice, meso knedle, meso peciva, itd

Kako odabrati govedinu

Ako kupite meso govedine u trgovini ili na tržištu, naučite odrediti njegovu kvalitetu. Inače, to će donijeti nikakvu korist i štetu, a ne i začina i začina neće pomoći ovdje.

Ako je govedina svježa, na rezu će biti lagano vlažna, ali ne mokra.Boja mesa može biti drugačija. U mladim životinjama – do 3 godine, a kod teladi je svijetlo, ružičasto-crveno; u zreloj – sočan crvenoj boji; previše tamna i gotovo smeđa boja govori o "starosti" govedine – to je kruto i nije ukusno. U zatvorenom vakuumskom pakiranju, meso izgleda tamno, ali nakon otvaranja postaje normalno. Boja masnoća u svježem govedinu je bjelkasta ili svijetlo žuta i površina je suha.

Ne možete kupiti govedinu s mrljama, nejednolikoj boji, s neugodnim ili neshvatljivim mirisom. Ako niste sigurni, gurnite prst na celulozu – ovo je stara i dokazana metoda. Svježe meso će biti elastično i brzo vratiti njegov oblik, a ostat će ustajao i ustajali.

Nije bilo moguće provjeriti govedinu kada kupujete? Možete provjeriti kod kuće, piercing komad sirove govedine s vrućim kuhinjskim nožem – uobičajeni miris pečenog mesa pokazuje da je sve normalno. Ako miris nije previše ugodan ili stran, vrijedi vratiti meso u trgovinu: vratiti novac, zadržati potvrdu o prodaji.

Korist i štetu govedine

Nutricionisti vjeruju da se govedina može konzumirati češće 2-3 puta tjedno, ili još bolje – 1-2 puta.Ali navikli smo na meso: prisutno je u prvom i drugom jelu, zalogaje, salate, kolačiće itd. U svakom kuharice „mesa” recepata više od drugih: oni izgledaju lijepo i ukusno, a mi kuhati i jesti bez razmišljanja o posljedicama.

Bilo koje meso i govedina također će biti korisne u malim količinama, uz svježe bilje i povrće. Goveđi proteini sadrže mnoge korisne aminokiseline; mnogi stručnjaci preporučuju jesti govedinu jetru s tendencijom kardiovaskularnih bolesti i anemije; korištenje low-fat i low-mast govedine može dovesti do normalne ravnoteže kolesterola, poboljšava probavni trakt i za normalizaciju kiselost, kako bi se oporavio nakon bolesti, ojačati mišiće i kosti, poboljšati funkcioniranje živčanog sustava i moždane aktivnosti.

Štetu na govedinu povezana je sa zlostavljanjem ili konzumacijom mesa lošeg kvaliteta, što u naše vrijeme nije neuobičajeno. I u trgovinama i na tržištima prodano meso, koje rastu na „kemije” – Hormoni, antibiotici, itd Takvo meso je izravna prijetnja za ljudsko zdravlje i život, pa kad odaberete mora biti oprezan: bolje je ne jesti mesa i ostati zdrav nego da se tješiti mišlju da je „sve se jede”, a onda godinama lutati u bolnicama i klinikama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: