Kako da odaberete ODGOVARAJUĆI balzam za svoju KOSU – saveti

Ako želite lepu, zdravu i sjajnu kosu, jasno je – morate da joj podarite odgovarajuću negu! U osnove korake spadaju šampon (za njeno čišćenje) i balzam (za njenu hidrataciju, jačanje i ishranu).

Sigurni smo da imate omiljeni šampon koji vašoj kosi najbolje prija i daje joj negu kakva joj je potrebna, ali šta je sa balzamom?

Ako ste mislile da su svi regeneratori isti i da ne morate puno da mozgate kada ih kupujete – pogrešile ste! Izbor balzama je jako bitan jer je ovo proizvod koji će na redovnom planu dati vašoj kosu onu osnovnu negu koja joj je potrebna. 

Pogledajte naš mali vodič i saznajte kako da odaberte PRAVI balzam za svoju kosu!

ODABIR PREMA TIPU KOSE

Tanka i retka kosa – Vašoj kosi je potreban balzam koji će je omekšati i olakšati raščešljavanje, a da je ne oteža, jer je glavni problem tanke kose nedostatak volumena. Potreban vam je regenerator koji se dobro ispira i ne zadržava na dlaci, ali koji ima formulu koja dlaku jača i čini punijom. Tražite proizvode koji na spisku imaju sastojke poput: biotina, kofeina, pantenola i amino kiselina.

Balzam NIKAKO ne nanosite na koren već 10ak cm od njega i posebno na vrhove vlasi. 

Kovrdžava kosa – Glavni problem kovrdžave kose jeste isušenost i dehidratacija, tako da joj je potreban balzam koji pruža hidrataciju i hrani je. Kod ovakvog tipa kose prirodna ulja natapaju samo deo dlake pri korenu dok ostatak, a posebno vrhovi ostaju suvi. Tražite regeneratore bogate vitaminima i uljilma kao što su šea puter, maslinovo ulje i glicerin, jer ovi sastojci jačaju elastičnost kovrdžave kose.

Balzam nanosite na celu kosu, pa i na koren vlasi. 

Gusta kosa – Problem guste kose može da bude taj što je oko glave slepljena dok se pri korenu širi. Da biste izbegli ovakav izgled, najbolje bi bilo da birate šampone koji će kosu otešati i tako je učiniti glatkom i jednakog volumena. Ulje avokada i sojino mleko su sastojci koje treba da tražite na etiketi kada birate regenerator.

ODABIR PREMA POTREBAMA KOSE 

Masna kosa – Zvuči kontradiktorno, ali glavni problem masne kose je isušen skalp. Ipak kada bolje razmislite problem i jeste u tom što folikul dlake pojačano luči prirodna ulja kako bi nadoknadio izgubljenu vlagu. Balzam koji birate treba da bude blag i treba da ga nanosite samo na krajeve, kako bi napravile balans. Preporuke je da barem jednom nedeljno koristite neki treman skalpa na bazi ulja kako biste hidrirale kožu temena i tako umenjili proizvodnju zaštitnih ulja.

Suva i oštećenja kosa – Ovakvom tipu kose treba intenzivna nega puna vitamina, minerala i ulja koje će je nahraniti i obnoviti strukturu. Naša preporuka su regeneratori sa hranljivim uljima kao što arganovo. Nanosite regenerator skoro na celu kosu, ali ipak izbegavajte koren dlake, jer u ovim slučajevima najkritilčniji su ,,stariji“delovi dlake.

Farbana i tretirana kosa – Postoje regeneratori posebno pravljeni za farbanu kosu koji zatvaraju kutikulu dlake, hrane je i sprečavaju ispiranje boje. Birajte proizvode sa amino kiselinama, suncokretovim uljem i UV filterima na spisku sastojaka.

ODABIR PREMA SPOLJAŠNJIM USLOVIMA

Zimski periodi – Zimi je kosa sklonija pucanju i isušivanju usled povećane toplote i dehidriranosti vazduha u prostorijama koje se greju. Tu su i spoljašnji faktori poput vetra, mraza, smoga i drugih negativnih efekata zimskog vazduha zbog kojih kosa postaje krhka i sklona oštećenjima. Zato tada treba i da intenzivirate njenu negu i koristite hranljive balzama se uljima kao glavnim sastojcima.

Letnji period – Leti s druge strane najveći neprijatelj vaše kose predstavlja sunce i nejgovo zračenje, pa je jako bitno da birate balzame sa zaštitnim UVA i UVB faktorom. On će sprečiti narušavanje strukture dlake, njeno isušivanje, a smanjiće i proces bledenja i ispiranja boje ukoliko se farbate.

Možete vi to same!

Foto: Google images, Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *