Kako da OPORAVITE nokte posle GEL manikira

Gel manikir možda jeste praktičniji od klasičnog lakiranja noktiju jer daleko duže traje, nedeljama ne morate da razmišljate o noktima i uvek su lepi – osim kad drastično izrastu, pa se vidi očigledna linija između tretiranog i netretiranog dela nokta.

Međutim, na duže staze ovaj dugotrajni manikir jako oštećuje nokte, čini ih tanjim, slabijim i kada jednog dana prestanete sa redovnim nanošenjem gel manikira noktima treba jako dug vremenski period da se oporave, prestanu da se krzaju, pucaju i listaju i vrate zdravi sjaj i izgled.

Da biste ubrzale oporavak pogledajte naš post koji će vam otkriti strategiju negovanja noktiju noktiju nakon gel manikira.

1. Turpijanje – Redovno turpijanje je ključno. Ono će skinuti sitna oštećenja na površini i ivicama noktiju koja vode pucanju i listanju. Koristite mekane nežnije turpije i barem 2 puta nedeljno negujte nokte na ovaj način. I UVEK ih turpijajte potezima samo u jednom smeru nikako levo-desno ili gore-dole. Tako samo stvarate nove sitne pukotine i oštećenja. Pored mehaničke obrade noktiju, turpijanje posepšuje i cirkuaciju u noktima i tako ubrzava njihov oporavak.

2. Odmorite nokte – U ovom periodu ne bi trebalo da nanosite nikakve lakove za nokte. Dajte im pauzu, da se odmore i oporave. Koristite prirodne lakove namenjene isključivo za jačanje, ishranu u oporavak nokatne ploče i redovno ih koristite sve dok se nokti ne oporave u potpunosti. Tada možete ponovo da koristite obične lakove.

3. Neka budu kratki – U periodu oporavka nakon gel manikira, nokti su slabi i osetljivi, pa i najmanji kontakt sa tvrđom površinom može da stvori oštećenja. Držite nokte kraćima, jer će tako biti otporniji i manje izloženi spoljašnjim negativnim faktorima. Takođe, najbolje je da budu obli kako ne bi kačili za garderobu i nameštaj. Isecite ih grickalicom za nokte i OBAVEZNO nakon toga isturpijajte.

4. Nega zanoktica – Nega zanoktica je takođe jako bitna. Nipošto ih ne secite ili još gore kidajte. Ukoliko imate problem sa zanokticama, koristite se spravicom koja će ih gurnuti sa nokatne ploče i redovno ih mažite hranljivim kremama.

5. Hidratacija – Hidratacija je možda i najbitniji korak u oporavku noktiju. Nabavite kvalitetnu hranljivu kremu za ruke i mažite je što češće posebno je utrljavajući u nokatnu ploču i zanoktice. Uveče namažite deblji sloj kreme, stavite rukavice i tako prespavajte.

6. Nedeljna kupka – Jednom nedeljno napravite hranljivu kupku za nokte koja će ih dubinski nahraniti. Blago zagrejte maslinovo ulje, dodajte mu kapsulu vitamina E i kašiku obranog mleka, pa potopite nokte i ostavite ih u kupki 10-15 minuta.

7. Ishrana iznuta – Ishrana iznutra je takođe jako bitna i podrazumeva unos vitamina i minerala putem hrane koji učestvuju u izgradnji noktiju. Najbitniji od svih je svakako vitamin B, a ključan je dovoljan unos proteina, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Možete koristiti i suplemente za brži efekat. 

Možete vi to same!

Fotografije: Google images, Pinterest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *