Kako da pustite dugu zdravu kosu

Većina nas sanja u dugoj zdravoj kosi, ali vrlo često to bude teže izvesti u realnosti. Kosa se oštećuje lomi, gubi volumen i onda ste primorane da se ošišate kako biste ipak imale pristojnu frizuru.
Naše saradnice sa bloga Monoklica u svetu kose su spremile za vas tekst koji će vas uputiti u sve tajne ove tematike !

Pogledajte i počnite i vi vaš put ka zdravoj dugoj kosi !

Kao mala imala sam kosu do struka, predugu, prezdravu i pregustu. Kako sam sa pubertetom krenula da izvodim sa stepenastim frizurama kod nestručnih frizera, nekada modernim „repovima“, pa kasnije i farbanjem, ta dužina se skratila do pola leđa odakle nije htela da mrda godinama. Kako poraste – tako odem kod frizerke i ona mi sve ošiša, i onda sve nanovo.

Godinama se pitam koja je tajna puštanja kose, da li je tajna u mackanju temena kojekakvim uljima i mazalicama dok mi jednom prijateljica koja ima kosu do guze rekla „izdrži bez šišanja koliko možeš – pola godine ili godinu dana, onda ošišaj oštećeno i uspela si“.

Uvek sam bila zavisna od frizera, a opterećena ispucalim krajevima, kako vidim jedan krajičak tako planiram odlazak frizeru koji se ne libi da secne i koji centimetar više od onoga što ja zahtevam. (poznato vam je ovo, znam )

Sada konačno imam kosu do lakta, kritičnu dužinu „do linije brusa“ je prešla prošle godine uz nekoliko trikova koje sam sama naučila vremenom.

1. Izbegavajte frizera neko vreme

Ako vam je navika da se šišate jednom mesečno ili jednom u dva meseca, preskočite nekoliko poseta frizeru. Tek kada sam prestala da zagledam u svaku dlaku shvatila sam da možda šišanje i nije toliko neophodno svaki put kad me kriza uhvati, i izdržala sam da se ne šišam 6 meseci. Da napomenem, tada kada sam odlagala šišanje, prvi put u nekih 10 godina mi je kosa prešla polovinu leđa.

* Naravno, ovo pravilo ne važi ako su vam krajevi potpuno spaljeni, ali ako su malo ispucali ili suvi, možete da odložite šišanje nekoliko meseci jer za to vreme neće ništa više ispucati, frizer će vam nakon 6 meseci verovatno skratiti isto onoliko koliko bi skratio i posle dva meseca.

2. Pojačana nega

U peridu između dva šišanja morate svojoj kosi da obezbedite dodatnu negu. Proteinska pakovanja su neophodna kosi koja je tretirana ili prirodno sklona pucanju, jer su ispucali krajevi znak nedostatka proteina u dlaci. Takođe, uvedite redovnu dubinsku hidrataciju kose: nakon pranja nanesite hranljivi hidratantni regenerator ili pakovanje i zagrevajte fenom oko 30 minuta. Isperite normalno.

3. Zaštita krajeva kose

Nepravedno osuđeni silikoni imaju funkciju zaštite dlake od spoljašnjih uslova i zadržavanju vlage unutar dlake. Tako da su silikoni u vidu silikonskih seruma za krajeva, prskalica za raščešljavanje kao i u pakovanjima i regeneratorima više nego dobrodošli kada puštate kosu. Silikoni štite dlaku od toplotnih uređaja, češljanja, vetra, vlage, jastučnice, majice i svega što možete da zamislite da dođe u dodir s kosom i poremeti njenu strukturu. Jednom mesečno je dovoljno oprati kosu običnim šamponom sa sulfatima i nema bojazni od stvaranja naslaga ovih supstanci.

4. Pozdravite se sa presom na neko vreme

Apstinencija od svih toplotnih uređaja za oblikovanje kose učiniće da vaša kosa mnogo manje puca, a krajevi manje cvetaju. Lično smatram da je toplota ključni faktor pucanja krajeva, tako da ako možete da se suzdržite od presovanja i feniranja – učinite to, kosa će vam biti zahvalna.

Umesto toga uvijajte kosu bez toplote, pravite razne pletenice i frizurice koje će učiniti vašu kosu lepom i stilizovanom, i poštedeti je toplote.

Evo nekolliko primera: klik na OVAJ i OVAJ link !

5. Zaštitne frizure

Ako ste se odlučili da ispoštujete stavku br.4 ova stavka će vam biti neophodna. Kosa koja je navikla da bude fenirana i presovana će bez istih izgledati neuredno i čupavo. U tom slučaju pribegnite silikonskim serumima koji će zagladiti dlaku, a potom frizurama koje možete da napravite bez pomoći fena, prese i figara. Tu su razna uvijanja kose trakom, krpicama, šnalama, zatim zanimljive platenice, riblja kost, punđe od kojih je meni omiljena „sock bun“ posle koje ostaju predivne lokne.

Evo nekoliko linkova na kojima možete naći ovakve frizure:

Pletenice: Konopac pletenicaKontra pletenicaŽito pletenica

Punđe: Punđa uz pomoć federa za kosuKrofna punđa, Punđa pomoću trake za kosu

I ovo je moja kosa iz perioda maj 2012. i oktobar 2012. 

Možete vi to same !

Autorke bloga su tri devojke koje je povezala ljubav prema kosi. Od jednog lepog hobija nastao je blog o nezi i farbanju kose, uz fan stranicu gde smo svakodnevno otvorene za sva pitanja i spremne da savetujemo svakog ko želi svoju kosu da dovede do savršenstva.

 

Смотрите видео: Kako da pustite dugu zdravu kosu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *