Kako da SMRŠATE i pored previše dnevnih OBAVEZA – saveti nutricioniste

U današnje vreme kada se znatno promenio tempo života, kada mnogo više vremena provodimo na poslu, uglavnom sedeći za kompjuterom i jako malo imamo vremena za sebe, porastao je i stepen gojaznosti  -bolest savremenog doba.

Zbog dužine trajanja radnog dana, nedostatka pauze, nepostojanja kolektivne ishrane češće uzimamo  hranu punu šećera i raznih aditiva, jako lošeg kvaliteta, čisto da bismo pojeli nešto pod izgovorom da nemamo vremena za zdravu hranu. Sve ovo dovodi do ozbiljnog problema kao što je gojaznost koja povlači za sobom niz drugih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, artritis, dijabetes…

Bez obzira na sve moguće je smršati i održavati dobru liniju i zdravlje i sa previše obaveza ukoliko sledite sledeće savete naše saradnice Anite Alterov – nutricioniste.

1. Doručak – Nikad ne preskačite doručak, ustanite bar 15 minuta ranije kako biste ovaj obrok imali kod kuće, tako ćete zaobici pekare i učiniti odličnu stvar za Vaš organizam. Doručak smanjuje osećaj gladi tokom kasnijih sati pa nećete biti u situaciji da uzimate razne grickalice tokom dana i obezbeđuje dovoljno energije pa cete biti bolje skoncentrisani za posao. Nek vaš jutarnji obrok bude obilniji i nek se sastoji iz žitarica i voća ili nekih proteina poput jaja, sira,  jogurta, neke salate, najlakše i najbrže je da napravite ukusan i zdrav sendvič od pomenutih sastojaka.

2. Voda – Nek Vam uvek pri ruci bude flašica sa vodom, pijte često po par gutljaja kako bi ste sprečili pojavu gladi i smanjili potrebu za slatkišima, a ujedno i obezbeđujete dobru hidrataciju organizmu. Ako ne volite baš puno vode, jer je i to često problem, onda dodajte sastojke poput đumbira, krastavca, limuna, nane kako bi napravili ukusan napitak koji ce očistiti organizam od toksina i može Vam poslužiti kao zamena za sok ako ste do sada koristili puno veštackih napitaka.

3. Ručak – Ako nemate organizovanu ishranu na poslu ili mogućnost da ugrejete kuvani obrok koji ste poneli od kuće i koji bi bio najbolje rešenje, onda uvek možete pripremiti hladnu obrok salatu. Ovaj obrok treba da se sastoji iz salate i nekog mesa piletine, ćuretine ili pečurki, možda jaja, sira. Začinite ga semenkama ili orašastim plodovima kako bi poboljšali kvalitet obroka. Ukoliko često ručate po restoranima uvek birajte posnija mesa sa puno salate i grilovanog povrća kao prilog, umesto jakih jela sa prelivima od kačkavalja, pohovanih specijaliteta i pomfrita.

4. Užina – Za užinu pojedite neko voće, jabuku, krušku, breskvu… ili jogurt, ovakav obrok ne zahteva nikakvu pripremu i gubljenje vremena, tako da ga možete svakodnevno konzumirati.
U torbi uvek nosite sirove bademe – možete ih grickati kad god osetite potrebu za slatkišima ili ako osetite glad jer stvaraju dobar osećaj sitosti. Sasvim prihvatljivo je 10 tak badema, jer su jako kalorični, pa tih 10 imaju oko 120 kalorija.

5. Kretanje – Krećite se što vise u toku dana, ako sedite ceo dan u kancelariji povremeno ustanite i prošetajte, izadjite napolje za vreme pauze, pri povratku kući izađite par stanica ranije i prošetajte ako nemate vremena za fizičku aktivnost ili idite biciklom do posla ako Vam nije predaleko.

Možda vam se čini teško i komplikovano ali zaista nije. Probajte i uverite se, rezultati će doći postepeno i ako prihvatite ovakav način života nećete imati problema sa viškom kilograma i njihovim stalnim vraćanjem.

Možete vi to same!

Autor teksta: Anita Alterov – nutricionista

Kontakt: [email protected]

Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov

Fotografije: Google images
 

Смотрите видео: Debeo, bolestan i zamalo mrtav || Dokumentarni film || Prirodno liječenje

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *