Ketchup: šteta i dobro. Sastav ketchupa. Korisna svojstva ketchupa. Koji kečap odabrati. InMoment.ru ženska stranica

Ketchup: šteta i dobro. Sastav ketchupa. Korisna svojstva ketchupa. Koji kečap odabrati

Ketchup je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu. Koristi se za kuhanje zalogaje, salate, toplih jela i složenih umaka. Kažu da neki gurmani izvode ketchup … rajčice.

Zbog svojih prirodnih sastojaka ketchup je proizvod koji je zdrav. Ali su sve moderne vrste ketchupa pripremljene bez upotrebe konzervansa i drugih štetnih sastojaka?

Sastav ketchupa industrijske proizvodnje

Klasični sastav ketchupa: rajčica, voda i začini. Rajčica, u obliku tjestenine ili pire, je osnova prirodno i kvalitetno ketchup, Rajčice su prvo pažljivo odabrane, oprane, tlo. Zatim se zagrije na 95 ° C i prođe kroz sito, čime se oslobađa kože i žitarica. Time se završava pripremna faza i započinje proces isparavanja dok se ne dobije pasta ili pire. Što više vremena traje ovaj proces, to će deblji konačni proizvod.

U idealnom slučaju, paradajz paste, stvarno kuha od svježih rajčica, trebao bi biti 40% od ukupne mase ulova klase „premium” i „Extra”, 30% u kečap „superioran” kategorije, a najmanje 15% u kečap „ekonomskoj klasi” (prvi i druga kategorija).Nedostatak tijesta od rajčice nadoknađuje jabuka, repu ili šljiva pire, aromatizirana zgušnjivačima: škrob, brašno i guma. U ovom slučaju često se koriste prirodni škrob i guma (ekstrakt medački akacijski slatkiši), ali sintetizirani kemijskim sredstvima. Sastav jeftinog ketchupa također uključuje limunsku kiselinu ili ocat, kao ekvivalent prirodne rajčice kiseline.

Voda također utječe na kvalitetu i okus proizvoda, na žalost, jedva da je moguće saznati o svojoj ekološki prihvatljivosti, samo se nadamo savjesti proizvođača.

Moderne vrste kečap teško je zamisliti bez dodavanja raznih začina i začina, među kojima su posebno popularni: luk, češnjak, pikantni i bugarski papar, mrkva, gljive, masline, kiseli krastavci i bilje. U "premium" klasi, udio takvih suhih tvari ne bi trebao biti manji od 27%, au "gospodarskoj klasi" – ne manje od 14%.

Naravno u većini kečap industrijska proizvodnja dodaju se okusi, konzervansi i stabilizatori, ali njihova koncentracija mora biti minimalna, kako ne bi štetila zdravlju.

Korisna svojstva ketchupa

Prirodni ketchupProizveden je u skladu s pravilima, a koja sadrži potrebnu količinu crvenih rajčica i crvena paprika ima u svom sastavu tvari kao pigment likopen, daje ti povrće crvene boje. Ovaj pigment ima jasan antitumorski učinak, i dodatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zanimljivo je da, kada se zagrije, količina likopena u rajčici ne smanjuje, kao što se obično događa s različitim vitaminima, ali se povećava. I nakon petnaest minuta obrade rajčice s visokom temperaturom, koncentracija ovog pigmenta povećava se za jedan i pol puta.

Temelj ketchupa – rajčice, bogate vitaminima P, PP, K, svi vitamini skupine B i askorbinska kiselina, koja je u njima gotovo jednaka onoj u citrusa. Soli kalija, magnezija, kalcija, fosfora i željeza, ne manje važne za ljudsko tijelo, također se nalaze u rajčicama i ne razgrađuju tijekom početne toplinske obrade.

Osim toga, kao dio prirodnog visokokvalitetnog kečap prisutan „sreća hormona” – serotonina u već gotovi obrazac i tiramina, što je uzimajući u tijelo, ona se pretvara u serotonin. Tako da kečap također antidepresiv koji može izliječiti mentalne ozljede.

Štetu ketchupu

kečap loša kvaliteta, posebice koja sadrži umjetne boje, može izazvati djecu i odrasle:

  • upala ili pogoršanja bolesti gastrointestinalnog trakta;
  • razvoj alergijskih reakcija;
  • upala gušterače (pankreatitis).

Nemoj zlostavljati kečap ljudi s oštećenim metabolizmom i sklonost prekomjernoj težini. Sadržano u standardu kečap Arome, bojila i modificirani škrob mogu dodatno pogoršati situaciju.

Koji ketchup odabrati?

U pravilu, u prehrambenoj industriji cijena proizvoda korelira sa svojom kvalitetom, što znači da je potraga za niskim troškovima kečap može samo naštetiti vašem zdravlju i zdravlju vaših najmilijih. I, nažalost, većina ruskog tržišta kečap lokalna se proizvodnja klasificira kao "ekonomska klasa", tj. sa sadržajem prirodnih rajčica manje od 15%.

Ako je kečap pakiran u staklenu posudu, tada se njezina kvaliteta može ocjenjivati ​​po izgledu proizvoda. Neprirodne nijanse crvene,tamni ili pretjerano zasićeni tonovi upućuju na to da je temelj ovog ketchupova jabuka ili šljiva pire s puno boja. Sadržaj rajčice u njoj je beznačajan.

Staklo općenito je više optimalno pakiranje od plastike ili do-pack. Prvo, jasno je što je proizvod, a drugo, staklo je ekološki prihvatljivo. Nakon nekog vremena plastične tvari počinju izlaziti iz plastike koja prolazi u proizvod.

Konzistencija proizvoda omogućuje nam da prosudimo i njegovu kvalitetu. kečap ne bi trebao pasti u spremnik, dodijeliti mjehuriće, i uzimajući na tanjur, treba zadržati volumen, a ne biti jako širiti.

Da ne izlažite svoje zdravlje na dodatni rizik, pri odabiru ketchupa dati prednost proizvodima klase "premium" ili "extra" i pažljivo pročitajte naljepnicu. Ako nedostaje sastojaka poput: povrća ili voćnog kaše, škroba, octa, boja i konzervansa s oznakom E – to je kvalitetan proizvod. Također, obratite pozornost na činjenicu da je ketchup napravljen u skladu s GOST-om, a ne TU (tehničkim uvjetima).Osim toga, kada kupujete ketchup, ne zaboravite da kuhana po svim pravilima, to ne može koštati manje od 50 rubalja za pet stotina grama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: