Mediteranska prehrana za mršavljenje. Načela, prednosti, proizvodi i približan izbornik mediteranske prehrane. InMoment.ru ženska stranica

Mediteranska prehrana za mršavljenje. Načela, pogodnosti, proizvodi i uzorak mediteranske prehrane

Mediteranska prehrana za mršavljenje

Dijeta se naziva Mediteran, jer se temelji na sustavu hrane koji je svojstven narodima Mediterana. Ti narodi uključuju stanovnike zemalja koje se nalaze na obali Sredozemnog mora: Grčka, Italija, Turska, Španjolska itd. Stanovnici ove regije imaju visok životni vijek, unatoč siromaštvu nekih od tih zemalja. Stručnjaci to pripisuju prehrani tipičnoj za mediteransku regiju. Njihova hrana je vrlo zdrava, ima blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje i doprinosi širenju mladosti i života.

Narodi Mediterana imaju najnižu stopu smrtnosti u svijetu od kardiovaskularnih bolesti. Trebamo naučiti od njih i učiniti ovu dijetu osnovu njihove svakodnevne prehrane.

Ne može se reći da je mediteranska dijeta stvorena posebno za gubitak težine. To je više usmjereno na poboljšanje tijela, ali također pomaže da izgube težinu. Ova dijeta nije krut. Uključuje veliki izbor proizvoda.

Mediteranska prehrana nije ograničenje hrane za kratko vrijeme.Zapravo, ona ne predstavlja ni prehranu, nego cijeli sustav zdrave prehrane, koji se dugo mora držati. Neće donijeti brze rezultate, već dugi niz godina poboljšati vaše zdravlje, a također zadržati težinu na uobičajen način, kako bi spriječio nastanak mnogih opasnih bolesti.

Mediteranska prehrana nema kontraindikacije i ne uzrokuje štetu zdravlju. Naprotiv, to donosi velike prednosti za ljudsko zdravlje. Njezina jela sadrže puno vitamina, mikroelemenata i drugih korisnih tvari koje nam je potrebno.

Načela mediteranske prehrane

Za doručak trebate jesti hranu koja sadrži ugljikohidrate: proizvodi od brašna, voće. Ujutro, ugljikohidrati nam pomažu da ponovno napunimo energiju, koja se potom gubi cijeli dan. Dakle, za doručak možete sigurno jesti brašno, ne doprinosi odlaganju dodatnih kilograma.

Ručak treba sadržavati povrće i proteinske sastojke: povrće, ribu ili meso. Za večeru, odaberite ne-kaloričnu hranu. Između obroka možete uživati ​​u zalogaju s voćem, povrćem i jogurtom.

Dopušteno je jesti hranu koja ne uključuje šećer, konzervanse i životinjske masti.Preporučljivo je izbjegavati zalogaje uz brze hrane i poluproizvode. Vrlo je važno izbjegavati grickanje, polako uzimati hranu, u opuštenoj okolini. To ima pozitivan učinak na probavni proces i pomaže da se hrana bolje apsorbira. Ovaj način prehrane temelji se na jedenju malih porcija, što je nadoknađeno velikim brojem jela.

Da bi se postigao najbolji rezultat, vrlo je važno kombinirati ovu prehranu s dnevnom motornom aktivnošću.

Prednosti mediteranske prehrane za zdravlje

Prema najnovijim medicinskim istraživanjima, ljudska bića trebaju biljna ulja i riblje ulje za proizvodnju prostaglandina. To su hormoni koji su odgovorni za regulaciju staničnog metabolizma. Tako doprinose sprečavanju srčanih udara, srčanih udara i mnogih drugih bolesti.

Treba napomenuti da mala količina alkohola također doprinosi proizvodnji tih hormona. Suho vino, osobito crno vino, sadrži veliki broj polifenola. Te tvari pomažu u sprečavanju bolesti srca. Također pomaže ojačati arterije, štiti tijelo od Alzheimerove bolesti i hipertenzije, sprečava razvoj virusnih infekcija.

Odsutnost potrebnih tvari u prehrani dovodi do slabljenja mozga. Liječnici su otkrili da postoji veza između mediteranske prehrane i Alzheimerove bolesti, koju ova prehrana može spriječiti.

Visoki sadržaj mononezasićenih masti u tim proizvodima pomaže u kontroli dijabetesa drugog tipa za kontrolu razine šećera u krvi.

Antioksidansi sadržani u svježem povrću i voću, smanjuju brzinu procesa starenja i pomažu u sprečavanju raka.

<>

Maslinovo ulje sadrži veliku količinu mononezasićenih ulja koja kontroliraju proces taloženja masti u našem tijelu, a također pridonose prevenciji raka. Osobito se odnosi na maslinovo ulje prve hladnoće.

Riba, osobito riba masnih sorti, sadrži veliki broj omega-3 masnih kiselina. Te tvari imaju pozitivan učinak na moždane aktivnosti, olakšava simptome artritisa, pomaže u borbi protiv depresije, stabiliziraju kardiovaskularni sustav tijela, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa i bolesti kože.

Osim toga, mediteranska prehrana također smanjuje nedostatak joda u tijelu, što je nužno za stanovnike naše zemlje. Bolje raspoloženje, dijeta pomaže da se riješi depresije. Takvi proizvodi su posebno korisni za žensku ljepotu i pomažu u održavanju mladosti.

Proizvodi mediteranske prehrane

Mediteranska prehrana je usmjerena prvenstveno na jesti voće, povrće, ribu i druge plodove mora. No životinjske masti, škrob, masne mliječne proizvode treba izbjegavati.

Korištenje povrća u velikim količinama neophodno je stanje ove prehrane. Povrće se može jesti sirovo, pirjeno, pečeno – u bilo kojem obliku. Vjeruje se da jedan dan morate jesti najmanje 1 kilogram bilo kojeg povrća. Iznimka je krumpir.

Vrlo korisne su masline i masline, koje se dodaju u gotovo svako jelo. Nemojte zaboraviti na češnjak. Od najzelenijih, najpopularniji su: bosiljak, mažuran, peršin, rajčak, celer, kopar, korijandar.

Još jedan obvezni zahtjev ove prehrane je uporaba velike količine maslinovog ulja, potrebno je napuniti salate, većina jela se kuhaju na njemu.

Mediteranska prehrana podrazumijeva i aktivnu potrošnju hrane i fermentiranih mliječnih proizvoda, od kojih su glavni: jogurt, kefir, sir i sirom s malo masnoća. Ti se proizvodi mogu konzumirati ne samo kao zasebno jelo, već i kao preljev za salate i zalogaje od povrća.

Riba je temelj mediteranske prehrane. Međutim, nije uobičajeno kombinirati s brašnom, masnoćom, jajima. Ribu se kuha na maloj količini maslinovog ulja, obično je pirjana s rajčicama. Poslužena riba sa salatama svježeg povrća, s rižom. Riblje jela i jela od drugih plodova mora često se jedu – četiri do pet puta tjedno.

Meso je također zabranjeno, ali samo mršavo. Stanovnici mediteranske regije obično jedu janjetinu i teletinu, rjeđe kokoši. Meso treba jesti češće od dva ili tri puta tjedno i u malim obrocima. Veličina posluživanja ne bi smjela premašiti 100 grama.

Stanovnici Mediterana jedu i tjesteninu, osobito se tiče Talijana, za koje je tjestenina tradicionalno jelo. Treba zapamtiti da biste trebali odabrati samo tjesteninu dobrog brašna od čvrste sorte, onda su dobro apsorbira tijelo.

Puno pažnje u ovoj prehrani također se daje krivnji. Suho vino sadrži veliki broj vitamina, minerala i šećera. Naravno, vino treba biti izabrano samo kvalitativno i ne smije se zlostavljati.

Uzorak jelovnika mediteranske prehrane

Doručak: pita kruh, kruh ili druge kolače s pekmezom, nekoliko svježeg voća, voćnog soka ili zelenog čaja.
Drugi doručak: lagana salata, izrađena od tune, maslina i inćuna. Može se napuniti maslinovim uljem. Čaj ili kava.

Ručak: ukrašeno povrće ili salata svježeg povrća, odjevenog maslinovim uljem. Mala količina mršavog mesa. Kao prilog, dobro je koristiti rižu ili tjesteninu. Možete pripremiti povrće gulaš.
Večera: dobro kuhati ribu na roštilju ili kuhati. Poslužuje se s povrćem u bilo kojem obliku. Ribu možete zamijeniti bugarskim paprom, punjenom rižom, povrćem i mljevenim mesom. Dopuštena je čaša suhog vina.
Desert: bilo koji voće, jogurt niskog masnog tkiva, kefir ili sir (brynza).

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: