Menstrualne tegobe i njihovo umanjenje

Svaka treća žena u svetu pati od menstrualnih problema i za njih se taj period u mesecu pretvara u dane mučenja praćene jakim bolovima, obilnim krvarenjem i grčevima koji “dovode do ludila”.

Osim toga, nije mali broj žena koje imaju i neredovne menstruacije.

Neredovne menstruacije – oligomenoreja

U najvećem broju slučajeva, normalan mentrualni ciklus kod žena traje 28 dana, mada može da varira po 5 dana. Oligomenoreja predstavlja stanje poremećenog ciklusa mensutralnih krvarenja, kada se menstrualna krvarenja javljaju na duže od 35 dana. Dakle, oligomenoreja predstavlja neredovne menstruacije.

Kod najvećeg broja žena, razlog za pojavu oligomenoreje je poremećena funkcija jajnika do koje može doći usled psihičkog stresa (veoma često u današnje vreme s obzir na tempo života), hiperprolaktinemija (povećan nivo hormona prolaktina koji se normalno povećava u toku trudnoće, ali se može povećati i kod prisustva prolaktinoma-tumora hipofize i drugih stanja), povećanje nivoa muških polnih hormona iz bilo kog razloga, kod tumora jajnika, tireoidne žlezde, nadbubrežne žlezde,,,

Često se oligomenoreja može naći kod sindroma policističnih jajnika (Stein Leventhalov sindrom) i tada se naziva primarna oligomenoreja, a ukoliko se nalazi nakon perioda urednih menstrualnih ciklusa, tada se naziva sekundarna oligomenoreja.

Statistički podaci o broju žena sa oligomenorejom nisu dostupni, ali podaci govore da postoji blagi porast što se vezuje sa sve stresnijim načinom života i poremećaja hormonalnog statusa.


 

Kako se manifestuje oligomenoreja?

– Kod najvećeg broja žena ne postoje nikakvi simptomi, već je evidentan samo poremećaj ciklusa.

– Kod određenog broja žena mogu da postoje nešto jače tegobe u vidu bolova kada se jave menstrualna krvarenja.

– Nekada oligomenoreje može da prethodi amenoreji (potpuni prekid menstruacije), naročito u periodu perimenopauze.
 

Dijagnostika

Anamneza uzeta od pacijentkinje je dovoljna da se posumnja na ovo stanje.

Uvek se mora odrediti nivo hormona (stradiol, FSH, LH, testosteron, prolaktin, TSH, androstendion, DHEAS i SHBG).

Ne treba zaboraviti ni ultrazvučni pregled male karlice, a kod pojedinih pacijentkinja mogu da se indikuju skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca.
 

Lečenje

Oligomenoreja se najčešće leči tek kada postoji želja za trudnoćom. Tada se vrši indukcija ovulacije i proces normalne oplodnje.

Ukoliko ne postoji želja za trudnoćom, poželjno je regulisati nivoe hormona, zbog nepovoljnog dejstva na dojku i na sluzokožu materice. Tada se primenjuju progesteronski preparati, ili oralni kontraceptivi.

Zbog velikog uticaja stresa na razvoj oligomenoreje, preporučuje se i psihoterapija. 
 

Prirodni lekovi

Čaj za regulisanje menstruacije:

40 g cvetova zove,
40 g kantariona,
40 g hajdučke trave,
40 g matičnjaka,
20 g listova kupine,
20 g listova i cvetova majčine dušice.

Priprema: Trave usitniti i promešati. U 1 l proključale vode staviti 10 g mešavine i kuvajte poklopljeno 1 minut na laganoj vatri. Kad se čaj ohladi, procediti u flašu i popiti dnevno 1 litar i to po 1 dl u jednakim vremenskim razmacima.
Ovaj čaj za regulisanje menstruacije možete zasladiti medom po potrebi.

Narodni recept za regulisanje menstruacije:

Pomešati jednake delove od sledećih trava: trava rusomača, cvet ili list kupine, trava imela.

Preliti sa 1 litrom crnog vina, kiseliti 5 sati, prokuvati i procediti. Piti 3 puta na dan po pola kafene šoljice proceđene tečnosti.

Bolne i obilne menstruacije

Prekomemo krvarenje (hipermenorea) podrazumeva mnogo veći gubitak krvi od normalnog, koje iznosi u proseku 30-40 mililitara krvi za jednu menstruaciju. U toku mesečnog perioda žene koje pate od ovog poremećaja izgube čak i preko 100 mililitara. Pored neprijatnosti ovo stanje je i veoma opasno, jer može izazvati komplikacije, kakva je, recimo, gubitak gvožđa, što dalje dovodi do nastanka anemije, odnosno smanjivanju sadržaja hemoglobina – materije koja prenosi kiseonik u krv. Takođe, ovo stanje može biti prvi simptom pojave mioma na materici ili čak znak karcinoma. Zbog ovoga se javljaju slabost, vrtoglavice, a u težim slučajevima i kratkotrajni gubitak svesti.

Pored prekomernog krvarenja, izraženi grčevi jedna su od najčešćih menstrualnih tegoba. Same kontrakcije ne pričinjavaju toliko neprijatnosti, koliko izražen bol u predelu donjeg stomaka. Spazme se javljaju neposredno pre ili posle menstruacije i dele se na primarne sekundame. Primami nisu uslovljeni fizičkim faktorima, dok do sekundarnih dolazi usled fizičkih uzroka, kao što je oboljenje endometrioza.

Potpuno eliminisanje menstrualnih tegoba nije moguće, ali postoji mnoštvo lekova koji ih mogu ublažiti.


 

Prirodni lekovi

Jake grčeve efikasno će umiriti čaj od biljke dinjice ili krvare. Čašom vrele vode preliti 2 kašike korena krvare. Posle 10 minuta ocediti, piti u malim gutljajima, ceo dan.

Protiv obilne i bolne menstruacije – Preliti 2 kašike mrtve koprive sa pola litre proključale vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 2 dana pre menstruacije, 2 puta dnevno po šolju čaja.

Protiv prekomernog krvarenja – Napraviti smešu od kašičice listova kupine, šumske jagode, žalfije i hrastove kore. Ovo sve staviti u litar vode i kuvati 20 minuta, pa hladiti 2 sata. Piti po čašu, pre obroka, 15 dana.
 

Saveti i lekovi

lzbegavajte aspirin u lečenju menstrualnih tegoba, posebno preobilnog krvarenja, jer pospešuje cirkulaciju i krvarenja.

Ukoliko je krvarenje zaista ozbiljno, neophodno je prekinuti sva fizička naprezanja, i priuštiti sebi dan ili dva ležanja dok se tegobe ne umire.

Vodite tačnu evidenciju o broju zamenjenih tampona uložaka u toku menstruacije. Na ovaj način znaćete kada nešto “pođe naopako”…

Iskustva aromaterapije svedoče da tople opuštajuće kupke i masaža donjeg dela stomaka eteričnim uljima kamilice, bora ili žalfije značajno smiruju menstrualne grčeve.

Pre bilo koje terpije posavetujte se sa svojim lekarom ili ginekologom !

Deo teksta o oligomenoreji preuzet sa sajta Transforma. Posetite ih i saznajte sve što vas interesuje iz oblasti estetske medicine.

Ovaj web projekat jedinstven je jer je istovremeno informativni medicinsko-kozmetološki portal, ali i najposećeniji i najkompletmniji vodič za pacijente u okviru potražnje za uslugama o kojima se piše.

Смотрите видео: Dr. Sanja Toljan: Čudesna moć hormona

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *