Moderno tržište sapuna: vrste sapuna. Štetu i korist sapunice za kožu. Prirodni sapun i industrijski sapun. Mekani sapun i sapun "bez sapuna". InMoment.ru ženska stranica

Moderno tržište sapuna: vrste sapuna. Štetu i korist sapunice za kožu. Prirodni sapun i industrijski sapun. Mekani sapun i sapun “bez sapuna”

Suvremeno tržište sapuna. Štetu i korist sapunice za kožu

Mnogi kozmetičari za pranje savjetuju da ne koriste sapun, već tuš gelove. To je zbog činjenice da sapun ima štetan učinak na kožu neke osobe. Kada se koristi, normalna pH ravnoteža kože je uznemirena.

Ova osobina sapuna objašnjava činjenicom da je njegova glavna komponenta alkalijska, što uzrokuje veliku štetu na koži. To dovodi do svoje suhoće i ljuštenja. Osim toga, krutost naše vode također pridonosi našem negativnom doprinosu. Koža nakon takvog pranja gubi vlagu i elastičnost. Ostaje osjećaj nepropusnosti i nelagode.

Sapun sadrži natrijeve soli masnih kiselina. Kao rezultat reakcije hidrolize, stvaraju alkalni okoliš. To pridonosi činjenici da je sapun dobro opran i ima izvrsna svojstva čišćenja.

Međutim, sapun uništava masnoću kože, što dovodi do njegove dehidracije. Osim toga, nestaje zaštitni sloj njegove površine, koji sprječava prodor bakterija. Može se reći da sapun oduzima kožu svoje prirodne zaštite – "hidrolipidni film".

Posebno štetno je jeftin sapun koji sadrži slobodnu alkaliju.No, u skupom sapunu, njegov destruktivni učinak minimiziran je zbog prisutnosti masnih kiselina u njemu.

Također morate znati da koža različitih vrsta reagira drugačije na sapun. Razumno korištenje sapuna s masnom kožom uzrokuje njezinu minimalnu štetu. Prekomjerno nanošenje kože ne događa se. Nije se preporučilo da se netko navikne na sapun. Posebno ga nemojte koristiti za kožu lica i kapke. Manje izložen koži ruku i tijela. Ali ovo je sve pojedinačno.

Prema kozmetičarima, sapun nije sredstvo za trajnu uporabu. I nakon nanošenja, trebate nanijeti hidratantnu kremu na kožu.

Prirodni sapun

Naravno, danas svi vole prirodne proizvode. To vrijedi za normalan sapun. Za proizvodnju potrebno je samo tri elementarne prirodne komponente. No, sastav suvremenog sapuna obično uključuje vrlo veliki broj različitih komponenti. Njegov kemijski sastav teško je nazvati prirodnim. Sadrži različite tvari, kao i okuse, bojila, stabilizatore i konzervanse. Ipak, industrijski sapun je jeftin i prodaje se u bilo kojoj trgovini.

Prirodni sapun danas u trgovinama također se može naći bez poteškoća. Međutim, to nije pristupačno za sve. je vrlo skupo. Najčešće se ovaj sapun prodaje po težini po cijeni od 100 do 400 rubalja na 100 g.

I sapun inozemnih troškova proizvodnje još više skupo – od 600-700 rubalja. za 100 g. Na tržištu naše zemlje, udio takvih proizvoda nije veći od 5% od ukupnog iznosa. To je zbog male potražnje za ovim proizvodom, što je objašnjeno njegovim visokim troškovima.

Proizvodnja prirodnog sapuna je skupo. Prije svega, za to se koriste prirodna ulja visoke kvalitete. Osim toga, eterična ulja se dodaju takvom sapunu. I teško je izvući. Za efekt pilinga također je potrebno koristiti abrazive, biljne ulomke i druge nečistoće.

Proizvodnja glicerola također komplicira proizvodnju. Kvalitetni sapun treba držati određeno vrijeme u sobi koja ima konstantnu temperaturu i vlagu.

Ali najveća poteškoća je osnova od koje se sapun proizvodi. U našoj zemlji ove su temelje počele proizvoditi krajem 90-ih. Danas se često koriste stari recepti. No, mnogi proizvođači radije kupuju sapun u drugim zemljama, što također dovodi do visoke cijene sapuna.

Sapun industrijske proizvodnje

Po tradicionalnom sapunu se misli na uobičajeni čvrsti sapun. U Rusiji je i dalje brojni čistač. Valja napomenuti da se ista situacija danas vidi u Turskoj, Americi, Ukrajini i zemljama istočne Europe. A u zapadnoj Europi takav sapun dugo se koristi samo kao originalni dar.

U industrijskoj proizvodnji sapuna koriste se kompleks masnih sastojaka i njihovih nadomjesaka: svjetlo kolofonij, visok ulje, sintetske masne kiseline. U tom slučaju nužno ih se nadopunjuju hidratantnim uljima. Kvaliteta sapuna ovisi o količini kokosovog ulja koje sadrži. Što je više, to će biti više sapuna.

Industrijska proizvodnja sapuna komplicirana je potrebom za ogromnim energetskim kapacitetima, kao i velikim područjima za velike kotlove i specijalizirane proizvodne i pakirne linije.

Mekani sapun

Najčešća komponenta za hidrataciju je glicerol. Sapun s njegovim sadržajem je nježniji nego inače. Najčešće izgleda prozirno ili prozirno.Ali kupci trebaju znati što sapun proizveden na industrijski način nije uvijek visoke kvalitete. Glicerin je vrlo kapriciozan i nepouzdan materijal. Kristalna transparentnost u takvim uvjetima može se postići samo dodavanjem alkohola. Prvo, alkohol je također štetan za kožu. Drugo, u ovom proizvodu praktički nema sapuna.

Popularno danas, krema sapun je također vrlo mekana, što se postiže dodavanjem hidratantna krema. Takav sapun, iako sadrži alkaliju, korisniji je za našu kožu.

Sapun bez sapuna

Nedavno je sapun postao sve više raširen u našoj zemlji bez sapuna. Izvana se ne razlikuje od tradicionalnog lumpy sapuna. Međutim, ona ne sadrži alkaliju. U takvom sapunu, surfaktanti visoke kvalitete koriste se kao deterdžent.

Možemo reći da je ova vrsta sapuna solidni gel za pranje. Ovaj proizvod namijenjen je prvenstveno onima koji se brinu za zdravlje kože, ali ne vole koristiti tekući sapun.

Sapun bez sapuna pogodan je za različite vrste kože, ovisno o aditivima koji se nalaze u njemu.Najpopularniji primjer takvog sapuna u našoj zemlji je Dove. Sadrži oko 20% glicerina.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: