Otkrivamo VRSTE pilinga i koji je najbolji za vaš TIP kože

Piling je jedan od ključnihkoraka u negovanju lica i očuvanju njegove lepote. Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože, otvaraju i čiste pore i koži omogućava da slobodno ,,diše“. Takođe, pilingom se pospešuje i cirkulacija u površinskim slojevima, pa se unapređuje razmena i dotok hranljivih mateerija do svake ćelije, pojačava stvaranje kolagena koji čuva elastičnost kože, koža se brže regeneriše i estetski nedostaci na licu poput ožiljaka i fleka nestaju.

Pored uobičajenog mehaničkog, postoje i druge vrste pilinga, tj. načini njegovog sprovođenja.  

U današnjem postu naša saradnica Katarina sa bloga Pixie’s Padlock vam otkriva 3 vrste pilinga, njihov način sprovođenja, njihove prednosti i mane.

Regenerisanje kože se zove keratinizacija i traje oko 28 dana, ali kako vam koža stari ona postaje usporena. Pri procesu keratinizacije, žive ćelije kože putuju do površine kože gde odumiru i otpadaju, a zamenjuju ih nove.

Suva koža nema dobar zaštitni sloj kože (hidrolipidni sloj) i mrtve ćelije lakše otpadaju. Kod masne kože je keratinizacija ubrzana. Zato osobe sa suvom kožom rade ređe pilinge nego one sa masnom kožom.

Zašto je piling preporučljiv za kožu?

– temeljno čistite kožu
– uklanjate mrtve ćelije kože
– ublažavaju se hiperpigmentacije (mrlje) na koži
– bore postaju pliće
– ožiljci postaju manje vidljivi
– ubrzava se keratinizacija – regeneracija kože
– tretman (krema, serum i slično) koji stavite nakon pilinga bolje prodire u kožu
– poboljšava se mikrocirkulacija.

VRSTE PILINGA

Postoji više vrsta pilinga. Osnovna podela je na mehaničke, hemijske i enzimske (biološke).

Dužina i jačina pilinga zavisi od toga kakav tip i koje stanje kože imate, ali postupak uglavnom traje oko 5 minuta.

Ukoliko imate suvu kožu, piling će trajati kraće, a ukoliko imate masnu onda duže. Za mešovitu kožu je izmešano, kod mehaničkog se duže trlja T zona, a manje obrazi.

Za uklanjanje pilinga je najbolje da koristite sunđere koji su natopljeni u destilovanu vodu, pošto je voda sa česme puna hlora i drugih supstanci koje je isušuju.

Nakon pilinga trebalo bi da detaljno očistite kožu i da nanesete tonik, stavite masku i na kraju kremu. 

1. Mehanički piling

Mehanički pilinzi kao što sam naziv kaže dolazi do mehaničkog trenja koje uklanja mrtve ćelije sa površine kože. Obično sadrže sitne čestite koje stvaraju trenje – razlčitia zrnca koja mogu da budu: semenke, kvarcni pesak, plastika (kod nekih komercijalnih proizvoda), biljno brašno, šećer… Postoje pilinzi sa zrncima koja se otapaju, na primer kuglice od jojobe koje se tope tokom pilinga.

Količina zrnaca po pilingu može da bude različita – ređi pilinzi se koriste ukoliko imate suvu ili osetljivu kožu, a gušći ako imate masnu. Podloga za zrnca takođe može da bude različita – mleko, gel, krema za lice ili nešto drugo. Mleka se koriste ako imate suvu kožu (kako bi u isto vreme hidrirali), gelovi ako imate mešovitu ili masnu kožu (kako ne bi kožu dodatno zamastili).

Ta zrnca prave mikroskopske posekotine na vašoj koži i tako pomažu da se uklone mrtve ćelije. Mehanički piling deluje površinski.

Tokom mehaničkog pilinga možete da koristite i neki pomoćni alat – četku, rukavicu ili sunđer kojim ćete trljati. Koristeći njih dobićete jače efekte pilinga.

Jastučići od sunđera se koriste za normalnu i osetljivu, a brusni kamen za masnu kožu ili kožu kojoj treba glačanje (nakon izlečenja akni). Ovi tretmani se rade kod kozmetičara, ali možete kupiti aparate za kućnu negu. U svakom slučaju pre bilo kog tretmana obavezno se posavetujte sa dermatologom!

Duže se zadržavajte da debljim delovima kože (T zona).

NAPOMENA: Mehanički piling ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju rane, akne, herpes, alergijske reakcije ili su skloni kuperozi.

Primena: Očistite kožu i nanesite preparat na kožu, utrljavajte kružnim pokretima, ali izbegavajte predeo oko očiju. Radite piling oko 5 minuta, a zatim uklonite preparat destilovanom vodom, ali možete koristiti i vodu sa česme. Nakon pilinga nanesite hranljivu masku koja odgovara vašem tipu kože.

2. Hemijski piling

Hemijski piling je vrsta pilinga pri kojem kozmetičar nanosi kiseline koje uklanjaju mrtvi/oštećeni sloj kože. Hemijski pilinzi dosta pomažu kod hiperpigmentacija (tamnih mrlja na koži – od sunca na primer), akni, bora i ožiljaka od akni.

Rade se u serijama i to tokom jeseni jeseni ili zime kada sunčevo zračenje nije toliko jako. 

Piling voćnom kiselinom može da bude blag i da se sa njim uklanja masnoća i poboljšava izgled kože ili može da bude jak (takav piling sprovodi kozmetičar). AHA pilinzi pomažu pri lečenju akni i služe kao pred-tretman čišćenja pora pre nanošenja preparata za lečenje akni. Osobe sa težim oblikom akni ne smeju koristiti mehaničke pilinge, pa im se preporučuju hemijski, ali isključivo nakon konslutovanja sa dermatologom.

Broj tretmana zavisi od toga koliko vam je oštećena koža. Uglavnom se radi 3-6 tretmana. Ukoliko radite blagi piling možete ga ponoviti za nedelju-dve, a ukoliko radite duboki piling, njega možete ponoviti za 5-6 nedelja.

NAPOMENA: Hemijski piling ne bi trebalo da koriste osobe koje su na terapiji Roakutanom.

Nega nakon hemijskig pilinga: Vodite računa o tome da zaštitite kožu nakon tretmana inače ćete imati problema sa mrljama. Hemijski pilinzi su jako efektivni, ali treba da se zaštitite u periodu nakon tretmana dok se koža ne regeneriše. Obavezno nosite kreme sa zaštitnim faktorom, šešire sa širokim obodom i gledajte da ne izlazite na direktno sunčevo svetlo ukoliko ne morate.

3. Enzimski pilinzi

Enzimski piling je najnežniji piling na svetu jer on prirodno ubrzava keratinizaciju (regeneraciju ćelija). Mogu ga raditi osobe sa svim tipovima kože kako bi smanjili bore i učinili kožu elastičnijom. Sprovođenjem ovog pilinga koži se pružaju hranljive materije i pojačava se sinteza kolagena i elastina koji osiguravaju čvrstoću i elastičnost. Koristi se i kod opekotina.

Kao što kaže ime, ovaj piling sadrži enzime tj. fermente. To su proteini koji mogu da izazovu biohemijsku reakciju u organizmu (u ovom slučaju da ubrzaju regeneraciju tkiva). Enzimi nisu ništa novo ili nepoznato našem telu tako da nemate razlog da se plašite. Na primer enzimi iz pljuvačke pomažu da se hrana vari i pre nego što dođe do želuca.

U poslednje vreme na tržišu se pojavljuju i mešoviti pilinzi, tj. mehanički/hemijski pilinzi, triaktivni pilinzi i slično. Sad kada znate razlike između vrsta pilinga možete izabrati jedan za sebe.

Pre odabira pilinga bitno je da znate svoj tip i stanje kože. Najbolje bi bilo da se o ovim pitanjima posavetujete sa dermatologom ili školovanim kozmetičarem.

Izlaganje kože suncu u kombinaciji sa morskom vodom dovodi do spontanog biološkog pilinga.

OPREZ – Piling nemojte raditi pre izlaganja suncu.

Autorka teksta: Katarina –student estetike i kozmetologije sa bloga Pixie Padlock 

Zaljubljenik u sve stvari vezane za modu, lepotu i život, generalno…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *