Povrćem do zdravlja i vitke linije – reč nutricioniste

Nutricionisti nas sa svih strana opominju da treba što više da jedemo povrće i da 80% naše ishrane baziramo upravo na ovim namirnicama.

To svakako nije bez razloga.

Naša saradnica Anita Alterov nutricionista – vam otkriva kakve nam to blagodeti donosi povrće i zašto treba da ga jedemo što više!

Povrće sadrži vitamine, minerale, proste i složene ugljene hidrate, biljna vlakna, antioksidante, razna fitohemijska jedinjenja i organske kiseline koje su bitne za organizam.

Treba ga konzumirati u sirovom stanju ili ga kratko termički obraditi na visokoj temperaturi kako bi zadržalo sve hranljive sastojke i enzime neophodne za varenje hrane.

Većina sadrži visok procenat vode, od 60 do 95%, što znači da ima malo kalorija. Ipak treba biti oprezan sa krompirom i mahunastim povrćem (boranija, grašak, pasulj, sočivo) koje je bogato skrobom, pa ima i veću energetsku vrednost.

Povrće je bogato biljnim vlaknima (celuloza, hemiceluloza, lignin, pektin) pa samim tim ima visoku zasićujuću moć. Biljna vlakna takođe usporavaju apsorpciju masti i ugljenih hidrata što je bitno za procese mršavljenja.

Od vitamina povrće sadrži vitamin C, folnu kiselinu i druge vitamine B grupe, beta karoten i vitamin U, a od minerala kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, gvožđe.

Svakodnevno konzumiranje povrća ne samo da vodi do vitke linije već i sprečava nastanak raznih bolesti kao što su srčane bolesti, razne vrste raka, dijabetes. Dnevno bi trebalo da unesete 5 do 6 porcija povrća, preporučuje se pre obroka, u vidu salata, variva, ceđenih sokova. Izbegavajte povrće bogato skrobom i slano konzervisano povrće, naročito u letnjim mesecima.

Predlažemo vam da obevezno ovoh 10 povrćki uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik.

1. Zelena salata – smatraju je sredstvom za umirenje,deluje kao diuretik,sadrzi dosta vitamina I minerala,lako se priprema.

2. Kupus – sveze iscedjen sok kupusa sadrzi vitamin U koji pomaze u lecenju gastritisa I cira na zelucu.

3. Brokoli – odlican izvor antioksidanasa,celuloze,vitamina C I sastojaka koji deluju protiv raka dojki I raka debelog creva.

4. Šargerpa – zbog visoke biolosko dijetetske vrednosti treba je koristiti svakodnevno u ishrani od 50 do 150 gr. Po sadrzaju beta karotena je na prvom mestu,koji se u organizmu pretvara u vitamin A,a bitan je za lep izgled koze I lep ten.

5. Cvekla – odlicna za anemiju jer sadrzi antocijane koji predstavljaju antianemijski faktor,ima I dosta folne kiseline. Najbolje je koristiti je u sirovom stanju,sitno rendanu ili kao cedjeni sok u kombinaciji sa drugim povrcem ili vocem.

6. Tikvice – bogate su vitaminom A,imaju jako malo kalorija,svega 15 kcal na 100g namirnice,I brzo I lako se pripremaju na vise nacina.

7. Krastavac – namirnica koja ima dosta vode,neutralnog ukusa I predstavlja veliko osvezenje leti,odlicno sredstvo za hidrataciju neophodno za odrzavanje sjaja koze.

8. Paprika – odlican izvor vitamina C,dovoljna je samo jedna paprika dnevno da bi se zadovoljile dnevne potrebe za ovim vitaminom.

9. Spanać – sadrzi dosta folne kiseline I beta karotena,najbolje je jesti svez spanac jer sadrzi dosta vitamina C ili ga kuvati 5 do 10 min.Kombinovati sa mesom,jajima jer se tako obezbedjuju vazne aminokiseline kojih u spanacu nema.

10. Lubenica – izvanredan diuretik,pojacava izlucivanje mokrace,a samim tim I izbacivanje stetnih sastojaka iz organizma I povoljno utice na rad organa za varenje.

Zbog svih ovih karakteristika, povrće bi trebalo da bude zastupljeno u svim dijetama i u svakodnevnoj ishrani, kako dece, tako i odraslih.

Autor teksta: Anita Alterov – nutricionista
Kontakt: [email protected]

Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
 

Смотрите видео: Ordinacija 3.04.2017

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *