Pravilno TURPIJANJE – put do dugih, zdravih i JAKIH noktiju

Ako želite lepe, duge i zdrave nokte morate redovno da ih negujete, oblikujete i čuvate od krzanja i pucanja. Turpijanje je definitivno jedan od osnovnih koraka u okviru nege noktiju. Njime ćete ukloniti sitne pukotine na vrhovima noktiju koje mogu da se prošire i uzrokuju pucanje ili listanje nokta, poboljšati cirkulaciju, pa će nokat postati jači i otporniji na spoljašnje uticaje. Uz sve to, turpijanje je najbolji način da dobijete oblik noktiju kakav priželjkujete.

Ipak, postoje neka pravila kada je ovaj kroak u održavanju noktiju u pitanju. Ne možete tek tako da uzmete prvu tupriju koja vam dođe pod ruku i počnete u svim pravcima da stružete vrhove nokatne ploče.

Jako je bitno da izaberete odgovarajući TIP turpije i da poteze pravite na odgovarajući način. U današenjem postu otkrivamo vam male tajne i savete za pravilno turpijanja noktiju.

ODABIR TURPIJE

Odabir turpije je jako bitan. Nemojte misliti da možete uzeti bilo koju i da ćete na pravi način isturpijati nokte. Klasične šmirgla turpije su dostupne i povoljne ali nisu najbolji izbor, jer znaju biti pregrube ta nokatnu ploču. Ako ih ne koristite na pravilan način mogu napraviti oštećenja na noktima i izazvati listanje. Držite se turpija sa više površina različite  hrapavosti – možete ih naći u svakoj drogeriji. Ukolko ipak želite da podarite noktima pravi tretman izdvojite malo veću sumu i kupite turpiju sa kristalnom površinom. Osim što će duže trajati, ova turpija će biti efikasnija, a u isto vreme nežnija prema noktima.

Kristalna turpija je najbolji izbor

PROCES TURPIJANJA – saveti

– Turpiju pomerajte po površini nokta SAMO i ISKLJUČIVO u jednom pravcu. Nemojte vući levo-desno ili u više smerova jer ćete tako napraviti sitne pukotine na površini nokatne ploče koje će se proširiti i uzrokovati pucanje i listanje noktiju. Takođe, nemojte ići preduboko kada turpijate strane noktiju da ne biste oštetile koren i napravili pukotine. Znamo da je tuprijanje u svim smerovima brže, ali bolje sačekajte dan kada ćete imati više vremena da se posvetite turpijanju na pravi način. 

– Površinu turpije držite pod pravim uglom u odnosu na ivicu nokta. Ukoliko je držite ukoso, samo ćete istanjiti vrh noktiju i učiniti ga slabijim i sklonijim oštećenjima. 

– Turpijanje počnite od vrhova, zatim pređite na strane držeći turpiju paralelno sa ivicom nokta. Završite oblikovanjem ćoškova i umekšavanjem ivica.

Foto: nailitmag.com

– Nokte turpijajte samo kada su POTPUNO suvi. Vlažni nokti su osetljiviji i skloniji pucanju i listanju. 

– Slobodno turpijajte nokte sa lakom na njima. Lak štiti nokte od listanja i pucanja, tako da slobodno koristite turpiju PRE skidanja laka.

– Na kraju turpijanja ne zaboravite da uklonite i tanku nokatnu opnu koja ostaje ispod nokta.

– Brušenje nokatne ploče i ivica noktiju nakon turpijanje će noktima dati sjaj, ali ovo nije preporučljivo da se prečesto radi, jer skida zaštitni sloj nokta. Poželjno je da brusite nokte jednom mesečno, ne češće. Ukoliko želite sjajne nokte bolje ih namažite bezbojnim lakom. 

Možete vi to same!

Смотрите видео: Kako imati duge i lepe nokte – nega noktiju

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *