Prezentacija Gospodina - 15. veljače

Predstavljanje Gospodina

Gospodinovo rođenje je kršćanski blagdan koji slave sljedbenici pravoslavlja, katolicizma i luteranstva. U pravoslavlju, smatra se jednim od dvanaest Velikih blagdana. Ovaj blagdan se slavi 2. veljače, a u crkvama koje koriste Julijske kalendare, Syllable pada 15. veljače.

U Ukratko, možemo reći da je vjerski praznik simbolizira susret između Starog i Novog zavjeta.

Slavena riječ "susret" znači "susret". Susret Gospodnje je susret čovjeka s Bogom. A čovjek postade Simeon stariji. Simeon Bog-prijemnik živi u Izraelu, a cijeli njegov život bio je pravedan i pobožan čovjek. Egipatski kralj Ptolemej II naručio sedamdeset dva znanstvenika tumači, prevoditelji napraviti prijevod Svetoga pisma na grčki. Jedan od tih prevoditelja izabran je za Simeona Bogopriimeta.

Dok je radio na knjizi proroka Izaije, Simeon je iznenadila na riječi koje je Djevica rađa dijete. On smatra riječ „djevica” krivo i htio napisati umjesto „žena”. Ali odjednom se pojavio anđeo i zaustavio ruku. On je uvjereni Simeona da su ove riječi istinite i da bi je Simeon živjeti sve dok je imao priliku provjeriti točnost predviđanja Izaije.

Dakle, Simeon je, prema legendi, živio više od 300 godina.A onda, jednoga dana, došao je dan kada mu je Duh Sveti rekao da ode u hram. Tamo je vidio djeteta Isusa, koji je ondje donio Marija i Josip.

Dijete Isus na četrdeseti dan nakon njegova rođenja doveo u hram, kako je odredio zakon. Ovaj zakon uspostavio Mojsije u memoriji Židova izlaska iz Egipta i njihova oslobođenja od ropstva.

Prema ovom zakonu, žena koja je rodila muško dijete, 40 dana nije imao pravo ući u hram Božji. Nakon završetka tog razdoblja, mlada majka morala ići u hram s djetetom i donijeti žrtvu Bogu, zahvaliti mu za dijete, bit će čist. Marija je bila sveca i, naravno, nije trebala biti očišćena, ali je učinila sve kako se očekivalo. Ona i Josip su doveli svoga sina u Jeruzalemski hram. Za žrtvu su donijeli sa sobom dva mlada golubova.

Sveti čovjek shvati da je dijete obećani Spasitelj, a majka – Sveta Djevica, kojoj se raspravljalo iu knjizi proroka Izaije. Tako je anđelovo predviđanje bilo ispunjeno.

Simeon je uzeo Djetešca u ruke i zahvalio Bogu koji je utješio Izrael. Rekao je da sada može umrijeti mirno, jervidio je obećano – Spasitelja. Također je predvidio da će rođeni postati slavu za Izraelce. Josip i Majka Božja bili su vrlo iznenađeni takvim govorima Simeona. Simeon ih je blagoslovio i predvidio Mariji da će njezin sin izazvati kontroverzu među ljudima i da će morati trpjeti. Nakon toga je starac umro.

Na ovom susretu u hramu bilo je i pobožna udovica Anna, osamdeset četiri godine, koja je bila proročica. Također je prepoznala Spasitelja. Tada je razgovarala sa svima u Jeruzalemu oko njega i hvalila Gospodina.

Nakon što je obavio sve što je trebalo učiniti prema zakonu, Marija i Josip i beba se vratili kući.

Pravedni Simeon postao je poznat kao prihvatio je Boga Spasitelja na njegovim rukama. Činjenica da je Simeon preuzeo u ruke Spasiteljevog djeteta, kao što simbolizira ikonu susreta Starog svijeta, koji je bio ispunjen Božanskim. Majka Božja, koja je otišla na put križa, simbolizira davanje svoga Sina za spas svijeta. A riječi koje je pravedni Simeon izrekao u vrijeme Sastanka bila je molitva koja im je dodijeljena naslov: "Simeonova pjesma Božja propovjednik".

Blagdan susreta Gospodin uči vjerujućim ljudima da je Bog uvijek vjeran u svim njegovim riječima i obećanjima.

<>

Prije rođenja Krista svi pravednici živjeli su vjerujući da će Spasitelj doći i čekati njegov dolazak. Pravedni Simeon i proročica Anna bili su posljednji pravedni Starog zavjeta. U hramu su bili počašćeni u susretu s Spasiteljem koji je postao nositelj Novoga zavjeta. Možete reći da je u njihovoj osobi bilo susret čovječanstva i božanstva.

U crkvama u čast ovog blagdana uvijek se održavaju službe štovanja. U katoličkoj vjeri ovaj praznik ima druga imena: "Čišćenje Marijine" i "dan svijeća" jer je danas običaj posvetiti svijeće. Svećenici nose liturgijsko odijelo bijele boje. Na dan sastanka prije mise, obavlja se blagoslov svijeća. Zatim procesija s gorućim svijećama prolazi kroz hram. Tijekom ove procesije, svi prisutni predstavljaju himnu riječima Simeona Božjeg Prenositelja.

U pravoslavlju, Syllable se upućuje na Gospodinove blagdane posvećene izravno Kristu. No, prema liturgijskoj službi ovaj praznik bliži je blagdanima u čast Theotokosa. U davna vremena smatra se blagdanom posvećenoj Majci Božjoj.

Treba napomenuti da su na ikoni ove slike blagdana Krista i Majke Božje jednako u značenju.

Proslava blagdana Predstavljanja Gospodina započela je u davnim vremenima.Postoje dokazi da se u Jeruzalemu slavi već u 4. stoljeću. Pojava blagdana Syllable pripisuje se IV. Stoljeću. U ovom trenutku, to je bio samo rođenje blagdana koji je bio početak božićnog ciklusa. Blagdan susreta logično je povezan s božićnim i kalendarski ovisi o tome.

Poznato je da je u starom Rimu početkom veljače bilo praznika povezana s pročišćenjem, pokajanjem i postom. Vrijeme je da se pripremi za proljetni poljoprivredni rad. U starim ljudima bilo je uvjerenja da je nemoguće započeti proljetni rad bez prethodnog čišćenja grijeha. Osim toga, prije toga su morali propustiti boga i duhove.

Treba napomenuti da su u kršćanskoj blagdan prezentacije sačuvani neki od puritanskih obreda koji se koriste protiv zlih duhova.

Drevni Slavenci također su imali svoj proljetni folklorni festival, koji se podudaraju s vremenom s susretom. Na sjeverozapadu naše zemlje još uvijek je poznati praznik nazvan Gromnitsa – blagdan poštovanja prema vatri.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: