Rižino ulje. Sastav, svojstva, prednosti i primjena ulja rižinih mekinja. Ženska stranica www.InMoment.ru

Rižino ulje. Sastojci, svojstva, pogodnosti i primjena ulja rižinih mekinja

Rižino ulje dobiva se od rižinih mekinja i zametaka rižinih zrna. Ovo je divno biljno ulje koje ima jedinstvena ljekovita svojstva. O sastavu riža mekinje ulje poput kukuruza, to je bogata vitaminima, zasićene i nezasićene masne kiseline, antioksidansi, što je odličan alat, štedi naše zdravlje. Ima žutu boju i jednostavan prirodni okus. Unatoč tome rižino ulje manje poznat kao npr. maslinovo ulje, sezam ili jojoba, ima široku primjenu u kuhanju, medicini i kozmetici. Obično se koristi u sastavu smjesa u iznosu koji ne prelazi 40%.

Sastava rižinog ulja

Rižino ulje bogato je vitaminima A, E, PP i vitaminima grupe B. Najveći dio vitamina E, također poznat kao vitamin mladosti. Kao i mnoga druga prirodna ulja, ulje rižinog mekinja sadrži mnogo masnih kiselina. Sadrži oko 46% oleinske (Omega-9), oko 36% linolne (Omega-6) i oko 1% linolenske (Omega-3) kiseline. Od zasićenih masnih kiselina u rižinoj ulju je palmitinska i stearinska kiselina. Ovaj sastav ima blagotvoran učinak na razinu kolesterola u krvi, a zahvaljujući obilju vitamina E također je snažan antioksidans.Također u rižini ulje sadrži tokoterinol, gama-orizonol, tokoferol i skvalen. Te tvari su izvrsni antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala, štiteći zdravlje od njihovih destruktivnih učinaka, produžujući mladost i sprečavajući razvoj mnogih bolesti.

Također u sastavu rižinog ulja su fitosteroli. Te tvari se bore protiv karcinogena i imaju blagotvoran učinak na kožu – ojačavaju stanične membrane, normaliziraju ravnotežu vode, povećavaju regenerativna svojstva kože rana i opeklina te imaju protuupalni učinak.

Korisna svojstva rižinastog ulja

Na korisnim svojstvima rižine ulje može razgovarati dugo vremena. Zahvaljujući njima, aktivno se koristi u medicini i kozmetici. Njegova terapijska svojstva bila su predmet istraživanja WHO-a i Američke udruge kardiologije. Studije su pokazale da je to divan dijetetski proizvod koji mora jesti svima koji brinu o svom zdravlju. To je niskokalorični proizvod koji sadrži ogromnu količinu vitamina, kiselina i antioksidansa.

Zbog sadržaja gama-oryzanola u ovom ulju, to je izvrsna zaštita od UV zraka.Činjenica da je y oryzanol izaziva produkciju enzima tirozinaze, što pak sprječava prodiranje sunca u slojevima kože i proces melanina pigmentacije. Dakle, rižino ulje se često koristi u proizvodnji krema za sunčanje i drugih kozmetičkih proizvoda. Također, njegova hipoalergenska svojstva imaju veliku ulogu. Rižino ulje može poslužiti svima, uključujući i malu djecu.

Također korisna svojstva rižino ulje uvelike su određeni sadržajem različitih masnih kiselina. Dakle, sadrži oko 25% palmitinske kiseline, što blagotvorno djeluje na kožu. To povećava sposobnost gornje slojeve epidermisa na apsorpciju hranjivih tvari, aktivira sintezu elastina, kolagena, hijaluronske kiseline, što dovodi do brzog obnavljanja stanica kože, to i pomlađivanje ojačati.

Puno rižinih masnih ulja u ulju – oko 50%. Potiče aktivaciju metabolizma lipida, zadržavanje vlage u koži i obnavljanje funkcija barijere epiderme. Oleinska kiselina povećava apsorpciju drugih tvari kože.Također, rižino ulje sadrži oko 47% linolne kiseline. Ima protuupalni učinak, koji ima pozitivan učinak kod nekih bolesti kože. Također pomaže vratiti funkciju barijere epiderme, aktivira metabolizam lipida, veže strukturu epiderme i zadržava vlagu u koži. Pomaže vratiti normalnu ravnotežu vode u svim slojevima epiderme, izvrstan je UV filter.

Zahvaljujući sadržaju u rižino ulje Gama oryzanol je prirodna tvar ima blagotvoran učinak u gastritisa, čira na želucu, sindrom iritabilnog crijeva, simptoma menopauze i visokog kolesterola u krvi. Pomaže smanjiti razinu lošeg kolesterola i povećati razinu dobrog kolesterola. Također uzmi rižino ulje preporučujemo osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Primjena rižinog ulja

Kao što je već spomenuto, rižino ulje ima širok raspon primjena. Istraživanje njegovih ljekovitih svojstava obavilo je WHO i američki istraživački centri. Međutim, dobila je najveću popularnost u Japanu, Indiji i drugim zemljama Azije. Samo u Japanu svake se godine prodaju svega 80.000 tona ovog finog proizvoda.Rižino ulje se ekstrahira iz tankog sloja smeđe boje, koji se nalazi između zaštitnog filma zrna i njegove jezgre. Opskrba korisnih tvari u ovom sloju je nevjerojatna, to je prava bomba koja pomaže kod mnogih bolesti. Većina pažnje istraživača diljem svijeta privlači neobičnu kombinaciju gama-oryzanol, skvalen, masne kiseline i vitamin E. Ova kombinacija riže ulje je dobar antioksidans. Možda će u budućnosti rižino ulje biti osnova jednog od lijekova za borbu protiv tumora. A oni koji sada žele iskoristiti terapeutska svojstva ovog proizvoda, možete ih savjetovati rižino ulje pri pripremi hrane.

Rižino ulje često se dodaje salatama. To jelo daje ugodan pikantan miris i okus. Također je sjajno za prženje. Mesno meso ili rižino povrće dobivaju neobičan okus. Sada se mnogi azijski restorani prebacuju na ovo ulje. Često se koristi za prženje mesa, plodova mora i povrća koristeći metodu "sty-fry". U usporedbi s drugim biljnim uljima, rižino ulje ima veću otpornost na visoke temperature. Stoga zadržava većinu hranjivih tvari tijekom kuhanja.Također je prehrambeni proizvod, u usporedbi s ostalim uljima sadrži manje masti i, prema tome, kalorije. Mala količina linolenske kiseline ne dopušta brzo oksidiranje, što je u kuhanju nesumnjivo veliki plus.

Najšira primjena rižinog ulja je u kozmetici. Primjećeno je da ima veliki utjecaj na rast kose. Stoga se često koristi u proizvodnji proizvoda za njegu obrva i trepavica. Također, ova kozmetika ima protuupalni učinak. Za oštećenu i tanku kosu možete napraviti maske za kosu rižino ulje, Poznato je da u Aziji proizvode izvrsnu kozmetiku koja ima pomlađivanje. Često, to uključuje rižino ulje, jer zahvaljujući sadržaju antioksidansa, vitamina E i masnih kiselina, koji aktiviraju elastičnost kože, to je izvrstan agens protiv starenja.

Također ga koriste u proizvodnji kozmetičkih proizvoda za njegu kože za bebe. Savršeno se apsorbira i ima hipoalergijska svojstva.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: