STRESS като причина за загуба на коса и възможни РЕШЕНИЯ

Един от проблемите е, разбира се, когато neprijatnijih красота и грижа за косата на въпросното си спад, който може да бъде резултат от различни фактори – сезон, липса на адекватни грижи, генетична предразположеност, но също така може да бъде свързано с определени ситуации, които преминават през. Следователно ще разгледаме този текст стрес като причина за загуба на коса,Можете да прочетете повече за това в следното.

НЕ МИСЛИТЕ: Как да направите вашата коса по-малко мазнини – топ 8 съвета

Дали наистина и до каква степен стресът има ефект върху здравето и косопада? Как да се справя със стреса и как с този дразнещ външен вид на косопад? Показахме полезни съвети за решаването на този проблем за вас.

Понякога емоционалният или физиологичен стрес може да доведе до загуба на коса, което е сериозна загриженост за повечето хора и нещо, което искат да се променят. Въпреки това, поради продължителността на цикъла на растеж на косата, хората често започват да губят косми за седмици или месеци след появата на стрес, а загубата на коса може да продължи дори няколко месеца по-късно.

За щастие, косата обикновено продължава да расте, както преди, след като източникът на стрес е бил премахнат, но има няколко неща, които можете да направите, за да преминете през процеса на възстановяване на косата. С лекота на стрес и грижа за косата, можете да намалите и спрете косопада.
 

Разбиране на загубата на коса, причинена от стреса

Има три основни причини, поради които загубата на коса е свързана със стреса:

Telogen effluvium: Telogen effluvium е явление, което се случва след стресиращо събитие. Стресът изпраща космения фоликул на етапа на сън, спирайки косата да расте. Няколко месеца по-късно косата, прикрепена към засегнатите фоликули, може да започне да пада внезапно, в по-голямо количество от нормалното. Това вероятно е най-често срещаният тип косопад, свързан със стреса.

Алопеция Areata: С алопеция (мастна тъкан) имунната система превръща космените фоликули и причинява загуба на коса, понякога в големи количества. Има няколко причини за този тип загуба на коса и стресът е заподозрян, че е един от тях.

трихотиломания: Тази ситуация е много различна от предходните две, защото това е човек, който насилствено дърпа косата от главата, челото или други части на тялото. Човек обикновено развива това състояние като начин за справяне със стреса, безпокойството, депресията, самотата или скуката.

Посетете своя лекар, за да получите диагноза, За всеки тип загуба на коса има точно съотношение между загуба на коса и стрес.

Докато стресът понякога причинява загуба на коса, в някои случаи косопада причинява стрес.

Въпреки, че повечето случаи на загуба на коса ще изискват значителна медицинска помощ, в някои случаи, загуба на коса не е в резултат на стрес (както се смята), но всъщност е симптом на по-сериозен проблем. Поради това е важно да посетите Вашия лекар, за да определите причината, вместо да поставите диагноза и да определите терапията.

Някои от по-сериозните причини, които могат да доведат до загуба на коса, включват хипотиреоидизъм, автоимунни заболявания като лупус и поликистозен овариален синдром. С хипотиреоидизъм и поликистозни яйчници има налични възможности за лечение, които могат да помогнат на вашите коси да растат. Въпреки това, при загубата на коса, свързана с автоимунни заболявания, загубата често е постоянна.

Осъзнайте, че косата обикновено се възстановява индивидуално, Ако загубата на коса е причинена от стрес, основната цел на лечението трябва да бъде намаляването или елиминирането на този стрес.

След като стреса е намален, косата трябва да се развива без необходимост от медикаменти или други лечения.

Важно е да имате търпение. Цикълът на растеж на косата изисква много време и може да бъде няколко месеца, преди да забележите значително подобрение.

Не се натоварвайте и създавайте допълнителен стрес, защото това ще влоши нещата. Вярвайте в способността на космените фоликули да възстановят косата и всичко ще бъде наред.

Снимка: planetsupplement.com

Как да се намали стреса?

Достатъчно сън: Липсата на сън може да допринесе както за психическия, така и за физическия стрес, особено ако проблемът със съня отнема по-дълъг период от време.

Това може да повлияе на вашата диета, вашата активност на работното място и цялостното ви настроение, което от своя страна може да доведе до стрес или падащи коси, свързани с безпокойство.

Подобрете мечтата си, като влезете в нормална съня – тоест, събуждането и лягането трябва да бъдат по едно и също време всеки ден. Тялото се нуждае от поне 7 до 8 часа сън през нощта.

Не гледайте страшни филми или телевизионни предавания, не се приближавайте до лаптопа и телефона си и не тренирайте и не яжте нищо, преди да си легнете. Вместо това прочетете книгата.

Яжте здравословни храни. Здравословното хранене дава на тялото ви повече енергия и по този начин тялото ще бъде по-добре и по-добре да се справя със стреса. Храната също допринася за здравината на косата, което означава, че тя ще намалее по-малко. Яжте най-малко три добре балансирани ястия на ден. Никога не пропускайте закуската, защото е най-важна за вашия метаболизъм и помага да се предотврати поглъщането на сладкиши преди обяд.

Дръжте се далеч от преработените, сладки храни и хранете прекомерно транс-мазнини. Вместо това, яжте повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и храни, богати на ненаситени мазнини, като авокадо, мазна риба, ядки и маслини.

Увеличете приема на някои витамини и минерали, които допринасят за здравословния растеж на косата и общото здравословно състояние на вашия, като витамините В, витамини А, С и Е, цинк, селен и магнезий. Омега-3 мастни киселини също са полезни, защото те могат да помогнат за подобряване на здравето на косата.

Упражнете повече:Упражнението може да бъде от голяма полза за помага за облекчаване на емоционалния стрес. Когато тренирате, тялото ви освобождава ендорфини – известни като хормони на стреса, които ви помагат да се чувствате по-спокойни и спокойни.

Видът на упражнението, който ще приложите към Вас – когато става дума за облекчаване на стреса, опитайте да намерите нещо, което ви харесва, спортно колоездене, танци или бягане. Всичко, което е добро за сърцето ви и това, което ви носи усмивка на лицето ви, ще бъде от полза.

Опитайте се да включите йога или медитация в ежеседмичната си рутина, тъй като тя се е доказала като много полезна и ефективна за намаляване на нивата на стрес. Просто можете да медитирате у дома, където можете да намерите тих кът и да се отпуснете.

Посетете терапевта: Емоционалният стрес може да стане много по-лошо с течение на времето, ако запазите чувствата си вътре и избягвате да говорите за вашите проблеми. Много е добре да се свържете с терапевт и да отпуснете напрежението си по време на разговори, което може да ви помогне да облекчите стреса.

Ако говорите с терапевт не е това, което ви интересува, говорете най-малкото с вашия приятел или член на семейството си. Не се страхувайте да ги натоварвате с вашите притеснения – уверете се, че те са щастливи, че ще могат да ви окажат помощ и състрадание.

Дори ако говорите за неща, не променяте източника на стрес, той може да ви помогне да промените начина, по който гледате проблема и да ви даде перспектива.

Ако има значителна физиологична промяна, дайте на тялото време да се възстанови. Основните физиологични промени – като операция, пътнотранспортни произшествия, заболяване или раждане – могат да бъдат много травматични за тялото ви, дори ако се чувствате добре умствено. Ето защо хората често забелязват, че косата им започва да пада три до шест месеца след голяма физическа промяна.
Когато това се случи, е важно да запомните, че щетите вече са били направени и че можете да промените малко нещо.

Ето защо единственото решение е да се даде възможност на организма да се възстанови. Косопадът не е постоянен процес, така че когато тялото се възстанови от стресиращо събитие, косата ще започне да расте.

Проверете лекарството си: Има редица лекарства, които могат да повлияят на загубата на коса, които са свързани със стреса, което може да влоши състоянието на косопада.

Най-честите от тези лекарства са таблетките за артериално налягане (бета-блокери). Други лекарства, които могат да имат ефект, включват метотрексат (за ревматичен стрес) и някои нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако приемате някое от тези лекарства и подозирате, че те могат да имат пагубно въздействие върху косата, свържете се с Вашия лекар, за да намалите дозата или да използвате други лекарства.

Снимка: lifestyleinterest.com

Съвети за къдрене на косата и нейния растеж

Яжте достатъчно протеин. Косата ви е предимно от протеини, така че много протеини във вашата диета са важни за здравата коса.
Когато косата ви не получава достатъчно протеин, спрете растежа. В резултат на това косата, че е достигнал края на цикъла на растеж, започва да намалява (в процес, известен като катаген) и тя може да изглежда, като че ли имат по-малко коса от обикновено.

Не се притеснявайте обаче – след като започнете да използвате достатъчно протеин в диетата си, косата ви ще започне да расте и ще бъдете по-малко депресирани.

Най-добрите източници на протеини са риба (като риба тон, сьомга), пуйка, пиле, яйца, млечни продукти (включително мляко, сирене и кисело мляко), боб и говеждо, телешко, свинско и тофу.

Увеличаване на витамин B и намаляване на витамините. Б витамините са от съществено значение за здравословния растеж на косата, така че ако не ги приемате достатъчно като част от вашата диета, косата ви ще почувства това също. От друга страна, излишъкът от витамин А може да доведе до загуба на коса, така че може да се наложи да намалите приема си.

За да увеличите естествено приема на витамин В, консумирайте повече риба и зеленчуци.
За да намалите приема на витамин А, опитайте се да намалите всички добавки или лекарства, които съдържат витамин А.

Избягвайте нискокалорична диета. Ниска калорична диета често отнема на тялото ви много витамини, хранителни вещества и здравословни мазнини, които са необходими за правилното функциониране и поддържане на здравословен растеж на косата.

В допълнение, бързата загуба на тегло (в резултат на нискокалоричната диета) може да предизвика голям физически стрес в тялото, което може да доведе до още по-голяма загуба на коса.

Ако се опитвате да намалите теглото си, трябва да направите това чрез физическа активност и правилна диета.
Целта е да отслабнете бавно, вместо да се опитвате да го направите бързо, като използвате тактика на глад и друго дете.

Висококалоричните храни, както и мазнините, са наистина добри, при условие че направите правилния избор и диетата е добре балансирана.Нещата като авокадо и мастни риби са силно ненаситени мазнини и те също са много здрави и трябва да се консумират като част от диетата.

Внимавайте добре за косата си. Добрата грижа за косата ви може да допринесе за цялостното й здраве, което я прави по-силна и по-малко склонна да намалява.

За начало използвайте шампоан и балсам, които съответстват на вашия вид коса. За суха коса използвайте по-богати и сухо овлажняващи продукти, като използвате мазна или много тънка коса, използвайте по-леки продукти.

Опитайте се да избегнете употребата на продукти за коса с твърде много химикали в тях. Шампоаните, съдържащи сулфати или парабени, трябва да се избягват и трябва да използвате естествени с органични съставки.

Важно е да се избягва измиването на косата твърде често, тъй като това може да премахне космените естествени масла, което я кара да стане сухо, крехко и склонно да намалява. Достатъчно е два до три дни да миете косата си.

Опитайте се да подхранвате косата си с естествени маски и кремове у дома. Можете също да използвате масла като кокос, арган и бадеми, тъй като те могат да окажат силно влияние върху състоянието на косата, което я прави мека и копринена.

За да бъде косата в добро състояние, редовни прически са необходими на всеки шест до осем седмици. Това ще помогне на вашата коса с пукнати краища, както и на външен вид, връщане към косата си блясък.

Избягвайте прекомерното оформяне на косата. Стилирането е един от най-големите проблеми, когато става дума за здрава коса. Днес много жени са обсебени от сушене, изправяне и къдрене на косата, както и от преса или сешоар. Те засягат външния вид на косата. Опитайте се да намалите използването на дизайнерски аксесоари.

Експериментирайте с естествено сушене на косата, без да използвате коса, преси или други препарати, които повреждат косата ви. Избягвайте да играете прекалено много коса, т.е. завъртете го около пръстите си и го обърнете. Нека косата ви да се пуска по-често, без да се обвързва или да се поставя често в пакет.

Бъдете внимателни, когато използвате процедури за боядисване на коса, защото те бързо могат да изсъхнат, да повредят косата ви. Изчакайте колкото е възможно по-дълго време между лечението на косопада и мислете добре преди да решите да използвате руж или да избелите косата си. Обмислете използването на естествени техники за боядисване на коса, като например къна.

Снимка: jgs-media.com

НЕ МИСЛИТЕ: Ако имате средна дължина на косата – това са перфектните прически за вас

Когато успеете да преодолеете стреса и да намалите напрежението, приложете всички съвети относно правилната грижа за косата си, първите видими резултати ще ви насърчат да продължите с навици за здравословен начин на живот.

Начало снимка: zliving.com

Гледайте видеоклипа: Die 5 Biologischen Naturgesetze – Die Dokumentation

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *