Dan svjetskog mačaka - 8. kolovoza

Svjetski dan mačaka

Zajedno s psima, mačke su najomiljenije ljudske mačke. Te tajanstvene, hirovita stvaranje donosi životima njihovih vlasnika minimum komfora i mira, radosti i mira. Nije ništa za što danas često možete pronaći izraz u RuNet otvorenim prostorima koji je već pretvoren u neku vrstu govoreći: "Bez mačke život nije isti." Svake godine, na početku treće godine u mjesecu cijeli planet slavi usi četveronožne prijatelje i suputnike čovjeka: 8. kolovoza, je na kalendaru kao Svjetski dan mačaka.

O blagdanu

Mačji blagdan došao je zahvaljujući inicijativi organizacije Animal Welfare, Međunarodnog fonda za dobrobit životinja. Predstavnici zajednice upisao je i čin dva cilja: prvo, da se vratiti pravdu i dati Mačke važnost ljudskog života pažnjom, to je njihova zaslužena, a kao drugo, uključivanje u svjetsku zajednicu da riješi ozbiljan problem, nažalost, ne gubiti vrijeme njezina relevantnost – činjenica postojanja beskućnika mačaka i mačaka.

Svjetski dan mačaka jako smo potrebni svima nama, budući da je mačka gotovo najčešća na planeti, pahuljasti kućni ljubimac.Ako vjerujete u statistiku, danas mačke biljke i vole druge vrste kućnih ljubimaca više od polovice svjetske populacije. Na latinskom, fraza "domestic cat" zvuči kao "Felis catus". To je nježan i vrlo pametan životinja je mačka, sastoji se, pak, dva pod-porodica i četiri rodova, postoji oko 36 vrsta. Mačke triju rodova i čak 12 vrsta mogu se naći na području naše zemlje.

Korist i šteta domaće mačke

Čovjekovi brkovi prijatelji imaju najveći pozitivan utjecaj njihove prisutnosti na stanovnike kuće u kojoj žive.

Prva i najvažnija funkcija mačkama i psima – to je, naravno, istrebljenje glodavaca, odnosno, štakora i miševa, koji su štetnici oba imovine i zdravlja (mi smo se bave kontrolu prijenosnika). No, tu su i pahuljaste kućne bedrene i druge korisne sposobnosti. Mačke obrađuju ljude – u doslovnom smislu riječi. Vjerojatno neće primijetiti: ako nešto boli, mačka pokušava ići samo to ili blizu toga, mjesto na tijelu. Kao rezultat toga bol se brzo smanjuje bez pilula! Tako su uređene mačke i mačke: oni očistiti biokrinu osobe od negativne energije, dovodeći pacijentu prilično značajan olakšanje.Znanstvenici su otkrili da redoviti kontakt s malim rođacima tigrova i lavova može biti vrsta terapije za različite bolesti – zglobne, srčane, vaskularne, ginekološke i živčane. Komunikacija s mačkama olakšava stanje hipertenzivnih bolesnika, smanjuje rizik od vlasnika nastanka infarkta miokarda i moždanog udara. Ali mačke i mačke posebno su poznate u borbi protiv depresije i živčanih poremećaja. Činjenica je da su naši kućni ljubimci pravi antidepresivi. U Europi postoji čak i koncept kototerapii, koncept koji pripada autorstvu britanskih liječnika.

<>

Prednost mačaka za ljude je također da su oni vrlo intuitivna stvorenja. Oni izvrsno osjećaju ljude s lošim namjerama, energijskim vampirima: takvim pojedincima lažne torbice nikada neće stati, a još više – neće dopustiti da se miluju. Prema popularnim uvjerenjima mačke vide duhove. Da, zasigurno ste mogli gledati takvu sliku: vaša mačka zurila je u savršenu prazninu za ništa, a onda počne snažno zviždati, a vuna na njemu raste.

Mačke i mačke su životinje za prave estete.Teško je raspravljati s činjenicom da je većina četveronožne kauč krumpir su vrlo atraktivna: zelene oči činilo sakrio neke tajni, pokreta i hod usani kućni ljubimci glatka i lako, i sposobnost da se presti im daje posebnu draž.

Štetnost mačaka i mačaka za ljudsko zdravlje je samo u prisutnosti tih životinja pepeljaste kose. Takav premaz može izazvati alergijsku reakciju nakon kontakta. Međutim, sada taj problem više nije razlog za odbijanje mačke u kući: postoje glatke kose i potpuno bezdlakaste mačke pasmine.

Zanimljive činjenice

 • Dvije trećine dana prosječna mačka ne trudi se spavati. Kao rezultat toga, bio je probuditi oko tri godine od oko devet godina dozvoljenih da žive.
 • Židovi imaju legendi koja objašnjava izgled domaćih mačaka na Zemlji. To nas upućuje na biblijska vremena, kada je svjetski potok pogodio planet. Prema toj legendi, pravedna Noa se molila Gospodinu sa zahtjevom da hrane u korablji od napada glodavaca. Bog je čuo svoje molitve: napravio ga je tako da je lav sneez, kao rezultat divlje mačke skočio doma mačka.

 • Broj mačjih navika pripada naviku ljubaznih kućnih ljubimaca da utrnu na noge njihovih majstora. Dakle, oni izražavaju ljubav, ali na prvom mjestu pokušavaju označiti osobu svojim mirisom. To je moguće za mačke i mačke zbog tajne, dodijeljene oko njuške, u području šape i blizu repa pomoću posebnih žlijezda.
 • Istraživači još uvijek ne mogu točno reći kako mačka pere. Ako se o tome pitaju veterinari, oni će odgovoriti da je uzrok ove pojave u vibracijama vokalnih užeta. Potonji se nalaze duboko u grlu, a njihovo djelovanje rezultira radom mišića grkljana, koji naizmjenično otvaraju i zatvaraju prolaz zraka u grlu više od 20 puta u sekundi.
 • Najmanja mačka danas je crna mačka. Ženke ove životinje ne dostižu duljinu i pola metra, a njihova težina je u prosjeku 1,2 kg.

 • Najveću popularnost na našem planetu osvojila je perzijska mačka. Drugo mjesto u ocjeni ovog pokazatelja je mačka Maine Coon pasmina (inače – rakunska mačka), au trećoj se fazi nalazi sijamska mačka.
 • Najveći u ovih dana veličina divljih mačaka ima Amur tigar.Maksimalna duljina njegova tijela može biti više od 3,5 metara, a težina – do 3,2 centnera.
 • Najskuplja mačka na svijetu je životinja pod imenom Little Nicky. Zverek je postao klon omiljene mačke vlasnika – umrla je od starosti. Za "stvaranje" Little Nickyja, velikodušni vlasnik je platio 50.000 dolara.

 • Najstarija mačka na svijetu zabilježena je u Guinnessovoj knjizi rekorda. Njegovo je ime bio Crème Puff, živio je između 1967. i 2005. u SAD-u (Austin, Texas). Dakle, starost mačke bila je 38 godina i 3 dana u vrijeme smrti. Uobičajeno trajanje života mačaka ne prelazi, u pravilu, 20 godina, što znači u ljudskim godinama jednaka do 96 godina starosti.
 • Još jedna mačka imenom Himmy iz Australije bila je u knjizi rekorda zbog svoje impresivne težine, koja je iznosila 21 kg. Himmy je imao deset godina kad je umro.
 • Ali mačka Blackie se istaknula time što je postala nasljednik od 15 milijuna funti! Njezin dobrotvor je vlasnik Ben Ree. Blackie se danas smatra najbogatijom mačkom u svijetu.

Na dan Svjetskog Mačka, obratite posebnu pozornost vašem ljubimcu i uživajte u delikatini mačke bez krova nad glavom. Općenito, provedite odmor s dobrobitima!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: